Верувале или не постои натпревар во брзо копање гробови (фото+видео)

Сподели со своите пријатели

Во романскиот град Дебрецен организирано е првото национално натпреварување во ископување гробови. Учествувале 18 тимови кои биле составени од по двајца гробари.

Судиите ја оценувале брзината и стилот на копањето, а кулминацијата на натпреварот е најбрзото ископување на гробовите кое трае нешто подолго од половина час.

57554e1f-299c-4411-bafe-09a70a0a0a64-copy-of-grobari

Сите натпреварувачи од алат имале лопати, вили и секири за да ископаат гробови со пропишана димензија: 0,8 метри широчина, 2 метри должина и длабочина од 1,6 метри.

Не се подготвуваме посебно за оваа натпреварување затоа што ова го правиме секој ден. Ова е добра земја, многу мека и влажна, таман како што треба да биде за натрепварувањето – рекол еден од учесниците.

Секој од тимовите имал своја техника. некои повеќе сакале заедно да копаат, додека другите се организирале еден да копа, а другиот да ја распоредува земјата околу гробницата.

57554e22-bbb8-4087-a2fb-09d50a0a0a64-copy-of-grobari

Не мислам дека е ова морбидно. ова е професија и колегите кои денес ми беа ривали се горди и заслужуваат наше почитување – вели заменик претседателот на Здружението на романски гробари, Золтан Јурасик.

Според зборовите на Ласле Тота, член на еден од тимовите, најтешкиот дел од работата е контактот со ожалостените.

57554e1d-60b0-480e-84cb-09a70a0a0a64-copy-of-grobari

Победниците ги очекува регионално натпреварување кое ќе се одржи во Словачка.

Организаторите велат дека со оваа натпреварување сакаат да го подобрат угледот на гробарите и да привлечат млади луѓе кои би сакале да се занимаваат со оваа работа покрај механичките копачи, кои обавуваат добар дел од работата, постои и она што мора рачно да се сработи.

Меѓутоа, работата на гробарите ја нарушува и кремацијата за која луѓето се почесто се одлучуваат.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.