Верниците поемотивни, атеистите поинтелигентни: Поради ова истражување реагираа сите!

Сподели со своите пријатели

Американски научници од Универзитетот во Охајо и колеџот Бабсон во Масачусетс, спроведоа истражување чии резултати кренаа голема прашина!

Loading...

Имено, тие откриле дека верниците се поемотивни, но дека, од друга страна, тие се помалку интелигентни од атеистите.

Овие резултати се добиени со помош на слики на мозокот и медицински истражувања, кои покажале дека мозокот има „две мрежи“ – аналитички и критички, а другиот е емотивен и социјален.

Истражувачите утврдиле дека другите мрежи, емотивни и социјални, се поактивни кај верниците, додека аналитичките и критичките се поизразени кај атеистите.

По серија експерименти со повеќе од 500 возрасни лица и анализа на тоа како верата влијае на моралот и размислувањето, научниците откриле дека луѓето кои се сметаат себеси за верници се посочувствителни кон другите.

Атеистите, сепак, немаат толку емпатија кон другите, па дури и делат некои карактеристики со психопатите, бидејќи реагираат помалку на несреќата и болката на другите, велат научниците.

Што мислите за резултатите од ова истражување?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *