Велшанец нуди 13 милиони евра за фрлен хард диск на кој имал биткоини

Сподели со своите пријатели

Пред речиси 10 години, Џејмс Хауелс го фрли хард дискот на кој ја чуваше криптовалутата Биткоин додека го чистеше својот стан.

Loading...

Денес, кога вредноста на Биткоинот е 184 милиони евра, Хауелс планира да понуди милиони на оној што ќе го најде овој хард диск во депонија во Њупорт, град во јужен Велс.

Доколку хард дискот работи, овој Велшанец ветил дека ќе инвестира 10 отсто од парите во отворање центар, место за развој на криптовалути.

Но, градските власти велат дека копањето на депонијата би предизвикало еколошка опасност.

Џејмс Хауелс, ИТ инженер, во 2013 година случајно фрлил хард диск на кој „ископал“ 8.000 биткоини, криптовалута која во тоа време била во рана фаза на развој.

 

 

Loading...

Вредноста на оваа валута флуктуираше, па во јануари 2021 година изгубените биткоини на овој Велшанец вредеа повеќе од 250 милиони евра, но вредноста се намали на почетокот на 2022 година.

Градот Њупорт, кој исто така ја поседува депонијата каде што беше изгубен хард дискот, постојано го одбиваше барањето на Хауелс да го пребара депонијата.

Официјалните лица ја наведоа опасноста дека копањето во ѓубрето може да влијае на животната средина.

Поради ова, Хауелс вети дека ќе инвестира 10 отсто од парите, доколку е точно, во различни проекти за развој на криптовалути.

Копањето низ депонијата ќе бара копање низ илјадници тони наредено ѓубре што се фрла таму со децении.

Сепак, Џејмс Хауелс верува дека ќе може да го финансира ископувањето на ефикасен и еколошки начин.

„Парите се готови, обезбедив специјалист за вештачка интелигенција кој може да го најде хард дискот, а има и експерти за животна средина.

 

Loading...

 

„Имаме цел тим кој ќе работи заедно на оваа високоризична задача“, вели Хауелс.

Сепак, пребарувањето за хард диск е само дел од задачата.

Се додека не се најде, неизвесно е дали функционира.

Доколку функционира и може да се пристапи до податоците со биткоини, Хауелс ќе се „бања во пари“, но тоа зависи и од вредноста на оваа криптовалута.

37-годишникот се откажа од дел од парите и вети дека ќе финансира проекти во Њупорт кои промовираат употреба и разбирање на криптовалутите.

„Имаме цела листа на стимулации, добри планови кои би сакале да ги направиме за заедницата.

Loading...

„На тој список е нашиот план да ја исчистиме депонијата и да поставиме турбини на ветер за напојување на јавен простор каде што жителите на Њупорт можат да „минираат“ биткоини“, вели Џејмс Хауелс.

„Значаен еколошки ризик“

 

 

Меѓу другите планови на овој Велшанец е предлогот да се донира биткоини во вредност од 61 милион евра на секој сопственик на продавница кој дозволува плаќање во криптовалути.

Loading...

Градските власти на Њупорт велат дека неколку пати одговориле на барањето на Хауелс.

„Имаме законски обврски кои мора да ги почитуваме при управувањето со депонијата.

„Дел од тоа се однесува на управувањето со еколошкиот ризик за локацијата и поширокото подрачје, а предлозите на Хауелс се опасност и навистина сме исклучени да ги разгледаме и да дадеме дозвола за копање“, рече портпаролот на градскиот совет.