Ватикан без објаснување отстрани 14 книги од Библијата

Сподели со своите пријатели

Кога ќе се спомене Библијата прво што ни паѓа на памет обично е дека тоа е извор на вистина кој не е менуван. Меѓутоа, кога оваа книга првобитно била објавена, содржела 80 книги, а сегашната има само 66.

Loading...

Не можеме, а да не се запрашаме, која била целта да се отстранат 14 книги?

Ватиканската црква со векови се поврзува со измами. Нивните злосторства се протегаат од геноцид на Катарите, извршени пред многу векови, до злоставување на деца во последните години.

Библијата првобитно е преведена од латински на англиски јазик во 1611 година. Оваа „оргинална“ Библија содржела 80 книги, вклучително и апокрифи, што во превод значи сокриено.

Овие апрорифни списи го составувале крајот на Стариот завет и ги вклучуваат следните книги:

 • 1 Есдрас
 • 2 Есдрас
 • Тобија
 • Остатокот од Естера
 • Соломонска мудрост
 • Еклесиастикус
 • Барух со пратеничката Еремија
 • Песни од три Света на детето
 • Историјата на Сузана
 • Бел и змеј
 • Манашеова молитва
 • 1 книга за Макабејците
 • 2 книга за Макабејците

Подоцна, во 1684 година, сите овие книги се отстранети од Библијата и од нејзините различни верзии. Единствено недопрено издаение е од 1611 година.

Во оваа прво издание на Библијата, името на Исус е пишувано Иесус, а се изговарало Јахушуа. Зошто тогаш подоцна е променето во Исус, спротивно на изворниот изговор и правопис?

Една од најинтересните, отстранети книги била и „Соломонова мудрост“. Соломот е една од најлегендарните личности во Библијата, затоа што бил син на Давид и најмудар човек кој некогаш живеел.

Loading...

Обично е прикажан како добронамерна личност, меѓутоа оваа книга ќе промени се што сте знаеле за него.

Во спротивност со она што поголемиот дел од нас знае и верува во Соломон, тој во овие стихови делува како целосно лоша личност. Според поголемиот дел од библиските учења, во модерните времиња, се зборува дека тој е најмудриот човек во истроијата на светот.

Треба да се напомене дека Соломон во голема мера бил вклучен во Окултно. Голем дел од знаењата и учењата за кои Алистер Кроули зборувал се базираат на „Lesser Keys of Solomon“. Соломон обожавал повеќе богови и бил слаб на жени.

Исто така вредно е да се спомене дека храмот на СОломон се смета за духовно родно место на Масоните, своевремено тајно друштво, одговорно за поголемиот дел од корупциите кои се случуваат во нашиот денешен свет.

Никогаш не е официјално соопштено зошто овие книги се отстранети од Библијата, иако постоеле разни шпекулации. Не може, а да не се запрашаме, дали нешто помрачно се крие зад нивното отстранување и што точно се крие во овие книги.

Обично кога нешто ќе се отстрани од историјата, од страна на оние кои се на власт, тие не очекуваат да копаме подлабоко под површината, но кога тоа ќе го направиме, скоро секогаш има да се открие повеќе од што всушност сме можеле да замислиме.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *