Ванг Ји: Кина ќе продолжи да ја поддржува Србија во зачувувањето на нејзиниот суверенитет

Сподели со своите пријатели

Кинескиот министер за надворешни работи Ванг Ји рече дека земјата ќе продолжи цврсто да ја поддржува Србија во зачувувањето на нејзиниот суверенитет, безбедност и територијален интегритет.

Loading...

Тој ова го изјави по средбата со српскиот претседател Александар Вучиќ на Минхенската безбедносна конференција и додаде дека тоа не само што ќе го зајакне челичното пријателство на двете земји, туку и ќе се спротивстави на сепаратистичките акции, ќе ги заштити целите и принципите на Повелбата на ОН и ќе ги заштити меѓународното право, пренесува Ксинхуа.

Според него, Кина е подготвена да ја зајакне соработката на високо ниво и планира да ги подигне кинеско-српските односи на ново ниво.

Ванг рече и дека односите на Кина со Србија ги издржале тестовите на драстични меѓународни промени и дека на тој начин е стекнато искрено и длабоко пријателство.

„Кина цврсто верува дека Вучиќ ќе го води српскиот народ до поголеми достигнувања на патот на националниот развој и ревитализација“, рече Ванг, кој на претседателот Вучиќ му ги пренесе поздравите на кинескиот претседател Си Џинпинг.

Ванг додаде дека силната кинеско-српска соработка е во согласност со долгорочните интереси на двете страни, истакнувајќи дека една земја, без разлика дали е голема или мала, може да стекне углед и почит од сите страни во меѓународната заедница се додека бидејќи одржува „цврст и непопустлив карактер“.