Вампир од реалниот живот или плод на премногу имагинација? Дали стапалото припаѓа на познатата Чупакабра?

Сподели со своите пријатели

Приказната за нејзиното потекло е обвиткана во скоро иста мистерија како и самото суштество.

Loading...

Вие ќе бидете судијата: За овој артефакт се вели дека е оригиналното мумифицирано стапало на „Ел Чупакабра“. Неидентификуваното животно од кое потекнува приказната е убиено од староседелец кој ловел во далечниот регион на прашумата Јункуе во Порто Рико во 1994 година.

Неколку години подоцна, човекот ја заменил трофејната нога со локален земјоделец, кој пак го продал на тим на натуралисти на задача. Ова е единствениот опиплив доказ до сега и научниците сè уште немаат поврзано ДНК со ниту еден постоечки вид во нивната база на податоци.

 

 

Наводно, првпат забележан во Порто Рико во средината на 90-тите години на минатиот век, Чупакабра го остави стравот многу години. Именуван на шпански заради начинот на кој цица крв од своите жртви, „Ел Чупакабра“ значи „сисач на коза“. Иако го добило своето име поради својата очигледна склоност кон крв од коза, Чупакабра наводно осакатила и се хранела со крв на широк спектар на домашни животни.

Поради својата посебна техника на хранење, нападите на Чупа се непогрешливи и се разликуваат од нападите на другите диви животни. Жртвите биле пронајдени со убодни рани на вратот со крв целосно извлечена од телото. Органите на жртвата, како црниот дроб, честопати недостасуваат, иако единствената рана е мала дупка на вратот на животното.

Loading...

Овие методички напади се изведувале со толкава апсолутна ефикасност што често нема ниту капки крв што се истураат на земјата околу жртвата. Имало и чудни извештаи за ласерски посекотини на жртвите. Иако некои луѓе тврдат дека виделе траги од неостварливата Чупакабра, нема траги во многу напади околу жртвата. Досега нема документирани напади врз луѓе, но многумина веруваат дека смртта на луѓето е само прашање на време.

 

 

Теориите за неговото потекло се многу разновидни. Таксономистите шпекулираат дека ова е можеби нов вид поврзан со пантери. Криптозоолозите велат дека тоа е праисториски рептил. Другите ексцентрици инсистираат дека тој е вонземјанин.

Поврзана теорија сугерира дека вонземјанско вселенско летало кое содржи чупакабра (се чува како домашни миленици или научни примероци) се срушило, па случајно избегале.

Првично се сметало дека ги загрозува само Порто Рико и Јужна Америка, оттогаш Чупакабра е забележан на многу локации низ светот, вклучително и во САД.

Поддржувачите на уриваната теорија на вселенското летало, исто така, сугерираат дека нестабилниот портал од друга димензија привремено им овозможува да се материјализираат на случајни локации низ целиот свет. Без оглед на потеклото, едно е сигурно, тие се формативен предатор, го ловат својот плен и го убиваат со силно лукавство.

Loading...

Во двата случаи, од натприродна или криптозоолошка природа, Ел Чупакабра засега останува мистерија. Без оглед на теоријата во која верувате, никој од теоретичарите сè уште не обезбедил убедлив доказ дека Чупакабра навистина постои, но видувањата и осакатувањата докажуваат дека нешто не е во ред. Без разлика дали е криптоид или вселенски вонземјанин, неговиот вистински идентитет е оставен на шпекулации.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *