Ваквите луѓе се заљубуваат многу потешко од другите: Дали сте меѓу нив?

Сподели со своите пријатели

Љубовта е често комплицирана, особено на самиот почеток на развивање на врска. Тогаш сме на непозната територија, не сме сигурни дали другата страна се чувствува исто како и ние.

Loading...

И, честопати не сме сигурни ниту како се чувствуваме. Од една страна, има луѓе кои губат глава за друга личност од време на време, додека од друга страна, има луѓе на кои навистина им е тешко да развиваат чувства.

 

 

Дали нашите карактеристики влијаат на тоа колку брзо или полека се заљубуваме во нови луѓе?

Колку е поинтелигентна личност, толку е потешко да се заљуби.

Колку е поголем коефициентот на интелигенција, толку е потешко луѓето да развиваат емоции, односно потешко е да се дозволи слобода на чувствата, но зошто е тоа така?

Loading...

 

 

Ова прашање може да има четири одговори:

Како прво, интелигентните луѓе ги анализираат своите чувства, но и чувствата на потенцијалниот партнер. Научниците тврдат дека таквите луѓе имаат тенденција да се согласат за сите можни сценарија во главата и дека не сакаат ништо да остават на случајот.

На поинтелигентните луѓе им треба значително подолго време да се отворат целосно. Оваа студија тврди дека луѓето со повисок коефициент на интелигенција чувствуваат страв дека можат да бидат повредени и затоа влегуваат во нови односи повнимателно.

Исто така, научниците веруваат дека поинтелигентните луѓе не забораваат лесно на лошите искуства од претходните врски. Ако интелигентна личност доживеала љубовна несреќа и разочарување, ќе биде потешко да се препушти на нови чувства.

Научниците исто така тврдат дека поинтелигентните луѓе свесно избираат да живеат сами. Имено, таквите лица се стремат кон перфекционизам и развиваат големи очекувања кон другите лица. Ако не најдат личност што ги исполнува нивните високи критериуми, тие повеќе сакаат да останат сами.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *