Вака Меркел изгледала на 17 години: Била воодушевена од СССР, а со првиот маж живеела во стан без тоален и вода

Сподели со своите пријатели

Ангела Меркел многу пати во кариерата покажа дека е жената чиј збор е најпочитуван во Европа.

Loading...

Без нејзина интервенција, очигледно немаше Брегзит без договор, ја заклучи Германија кога корона вирусот започна да дивее, а нејзиниот двоминутен говор за тоа зошто е важно да се биде одговорен ги сруши сите рекорди на гледаност.

 

 

И Ангела Меркел некогаш кога била млада, но енергијата не се менува.

Родена е како Ангела Доротеа Казнер во Хамбург. Таа пораснала со татко на лутерански свештеник, мајка  учителка, брат и сестра.

 

Loading...

Отсекогаш сакала да биде професор, но професијата на нејзиниот татко го оневозможило тоа. Таа била извонредна студентка.

 

 

Се одликувала со познавање на рускиот јазик. Таа ја купила првата плоча на Битлси во Москва. Таа била воодушевена од културата на  СССР. Потоа дипломирала на Вишото политехничко училиште.

За време на студиите, таа се издржувала сама работејќи во бар. Таа е исклучително талентирана за физика и математика, докторирала физика и хемија од проф. Лус Зулаког.

 

Loading...

 

Се омажила како студентка на 23-годишна возраст со нејзиниот колега Урлих Меркел. Живеела во стан во Источна Германија без тоалет и вода, а во тоа време го подготвувала докторатот.

Таа рече дека бракот не бил сериозен. По разводот, таа живеела во скромен стан.

 

 

Започнала врска со проф. Јоаким Зауер, кого го познавала уште од студентските денови.

Loading...

Зауер има два сина од првиот брак. Не е познато дали се развел од Ангела. Некои извори велат дека таа докторирала под негово менторство. Ретко се појавува во јавност со сопругата.

 

 

Ангела била одбиена на почетокот на кариерата за работа во владата поради висок крвен притисок.


Loading...