Утре е Бадник, а ова се обичаите до кои мора да се придржувате!

Сподели со своите пријатели

Со Бадник започнува божичното празнување. Ден пред Божиќ се слави и воедно е последниот и најстрог ден на Божиќните пости.

Loading...

Рано тоа утро, домаќинот оди да го исече бадникот, најчесто даб, да ја внесе вечерта во куќата и така да го означи почетокот на празникот Божиќ.

Бадник е именуван по исечена дабова гранка – елка, светата елка на Словените.

На Божиќ, според верувањата, ништо не треба да се вади од дома, а се јаде на слама.

Штом се раздени, се пали оган и се пече печеница, подготвена претходниот ден. На Бадник се пости, а најмногу се јадат риба, грав, зелка и сушено овошје.

Жените во куќата месат божиќни колачиња, колачи и подготвуваат соодветна трпеза за Божиќ.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Одбележани 79 години од загинувањето на Христијан Тодоровски Карпош (ФОТО)

 

Loading...

 

Според обичаите, рано наутро, веќе во мугрите, пукањето од пушки најавува заминување во шумата по Бадник, а по кој одат мажите од семејството. Обично се избира млада и права цреша, или даб.

Кога ќе го избере вистинското дрво, домаќинот се врти на исток, трипати се прекрстува, го спомнува Бога, својата слава и Божиќ, зема секира и ја сече елката.

Според народното верување, Бадник мора да се пресече со три силни удари.

Она што секирата не го пресече три пати, на крајот го крши или витка. Тој скршен дел на Бадник се вика брада.

Кога ќе се донесе Бадник, тој станува до куќата, до влезната врата, каде што стои до вечерта, а потоа влегува во куќата. Подоцна во вечерните часови се пали на огништето, како симбол на топлината што го загрева и зближува семејството.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Како Христијан Тодоровски го добил токму прекарот Карпош?

На Бадник треба да покажеме почит и да го поздравиме раѓањето на Исус.

 

Loading...

 

Вечерта, во пресрет на Божиќ, во куќата се внесува Бадник. Прво се бакнува и се мачка со мед, а потоа се пали. Тоа е обичај на распалување на пламенот, најчесто со зборовите „колку искри толку среќа, колку искри толку здравје…“. Ова го кажува и лаикот кој прв влегува во куќата на домаќинот на божиќното утро и го „пали“ огнот.

Се верува дека на Бадник треба да се прости и да се помири, а на Божиќ да го вратите заемот.

ПОДАРОЦИ ЗА БОЖИЌ

Со Бадник се внесува слама во куќата и се посипува низ целата куќа или во просторијата каде што е поставена трпезата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Приведени двајца крадци во Куманово

Сламата ја симболизира онаа од пештерата во која се родил Христос и со неа се посипуваат домовите да изгледаат како Витлеемската пештера. Под елката или во сламата, според нашите обичаи, треба да оставите подароци и слатки за децата.

 

Loading...

 

БАДНИКОВА ВЕЧЕРА

Откако ќе ги донесат елката и сламата, сите домашни застануваат околу масата каде е вечерата и се молат на Бога, си го честитаат Бадник и седнуваат на трпезата.

Вечерата мора да биде посна.