Уште десетици студенти отруени во две ирански провинции

Сподели со своите пријатели

Десетици ученици се хоспитализирани во некои градови на иранските провинции Гулистан и Кохгилује-Буер Ахмед поради сомневање за труење.

Loading...

Иранската студентска новинска агенција (ИСНА) објави дека се откриени нови случаи на труење во некои ирански провинции каде што се регистрирани масовни случаи на труење повеќе од три месеци, главно во интернати за девојки.

Махмуд Сехамет, заменик-канцелар на Универзитетот за медицински науки „Кохгилује-Буер Ахмед“ изјави дека 43 ученици од три училишта се хоспитализирани со симптоми на труење.

Тој изјави дека во последните три дена со симптоми на труење се хоспитализирани 280 ученици.

Сехамет рече дека седум ученици сѐ уште се на лекување.

Началникот на Одделот за итна медицинска помош Гулистан, Мухамед Џавад Мокесеми, рече дека многу ученици, меѓу кои и еден наставник, биле испратени во болници со симптоми на труење.

Учениците покажуваат симптоми како што се респираторен дистрес, гадење, главоболка и вкочанетост на екстремитетите.

Додека Иранците се шокирани и огорчени од труењето на ученици низ целата земја, властите започнаа судски и министерски истраги за да ги откријат одговорните.

Loading...

Алириза Монади Сефидан, претседателка на парламентарната комисија за образование, истражување и технологија, која работи на случаи на труење чија причина сѐ уште не е јасно објаснета, претходно изјави дека во отровот што се користи во училиштата е пронајден азотен гас.

Кон крајот на февруари, заменик-министерот за образование и обука на Иран, Јунус Пенахи, веруваше дека труењето било намерно, бидејќи некои луѓе сакале сите училишта, особено женските училишта, да бидат затворени.

Случаите на труење следеа по големите протести во земјата, предизвикани од смртта на 22-годишна Иранка додека беше во полициски притвор во средината на септември.

Демонстрациите што започнаа на 17 септември 2022 година во Сакиз, родниот град на Махсе Амина, се проширија низ целата земја и се претворија во антивладини протести.

Речиси 500 демонстранти беа убиени, а повеќе од 100 припадници на безбедносните сили ги загубија животите во повеќемесечните настани.

Мохамед Хасан Асфери, член на Истражниот комитет на иранскиот парламент за случаи на труење, изјави дека од 30 ноември 2022 година до 6 март, повеќе од 5.000 ученици, главно девојчиња, биле отруени во 230 училишта во 25 провинции.