Унгарската војска ја напушти границата кон Србија

Сподели со своите пријатели

Унгарија ја отстрани војската од границата со Србија и чувањето на тој простор и го довери на новоформираната полициска единица наречена гранични ловци.

Loading...

Според порталот Балканска безбедносна мрежа, јужната граница на Унгарија од Нова година ја надгледува нова единица на граничната полиција, која се состои од персонал под договор, наместо од вооружените сили.

„Заврши седумгодишниот ангажман на унгарската армија за чување на границата со Србија… По почетокот на руската инвазија на Украина и формирањето на борбената група на НАТО во Унгарија, армијата има задача да го заштити својот источен границите и помагање за зајакнување на источното крило на НАТО со другите сојузнички земји“, се вели во соопштението од унгарските власти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Србија испраќа помош во Турција

По тој повод, државниот секретар во МВР, Бенце Ретвари изјави дека минатата година имало повеќе од 263.000 обиди за илегално преминување во земјата, дека мигрантите се „сè поагресивни“ и дека 15 полицајци и 29 војници биле повредени во напади на границата.

Чувањето на границата од нерегуларните миграции од Балканот беше доверено на новите полициски сили наречени „Граничен ловечки полк“ формиран во јули 2022 година.

Станува збор за формација која ја пополнуваат унгарски државјани полнолетни според договорот.

Првичниот план полкот да достигне 2.200 „изведувачи“ до септември 2022 година се покажа како премногу амбициозен бидејќи во октомври формацијата броеше околу 800 луѓе.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вучиќ: Србија е со Турција, подготвена да ја понуди сета потребна помош

Првата група специјализанти помина низ четиринеделна полициска обука во август и беше прикажана на јавноста во септември.

Loading...

Пополнувањето на новата полициска служба според договорот е поттикнато со рекламна кампања, зголемување на приходите, храна и обезбедена здравствена заштита на местата на служба.

Првично понудената плата од 650 евра бруто беше критикувана во јавноста како прениска, па властите во Будимпешта ја покачија на 1.000 евра.