Украина: Змискиот остров е клучен, ќе се бориме за него се додека е потребно

Сподели со своите пријатели

Украина ќе се бори за Змискиот остров во Црното Море онолку долго колку што е потребно, изјави во денешното ТВ интервју Кирило Буданов, директор на воената разузнавачка служба на Украина.

Loading...

„Кој го контролира Змискиот остров може во секое време да го блокира движењето на цивилните бродови во сите правци во јужна Украина“, рече Буданов.

 

Русите создаваат нова парадржава во Украина, воведоа свои медиуми и валута

 

Во последните денови и украинската и руската страна потврдија дека се водат жестоки битки за Змискиот остров. Токму овој остров би можел да стане клучен за контрола на западниот брег на Црното Море, според Sky News.

Да потсетиме, Украинците неодамна објавија дека нивните сили погодиле руски хеликоптер на островот, во време кога војниците се симнувале од него.