Украинa објавија инструкции: Што во случај на нуклеарен напад?

Сподели со своите пријатели

Украинскиот центар за стратешка комуникација и информациска безбедност, кој е формиран под Министерството за култура и информатичка политика на Украина како еден од механизмите за спротивставување на дезинформациите и е фокусиран на комуникација насочена кон спротивставување на надворешните закани, особено оние кои доаѓаат од Русија, објави инструкции за граѓаните што да прават во случај на нуклеарен напад.

Loading...

Центарот, заедно со Државниот научно-технички центар за нуклеарна и радијациона безбедност, изработија препораки врз основа на информации од Државната служба за итни случаи, Министерството за образование и наука и полицијата.

Во еден дел од упатството се однесуваат на спречување на непријатни мириси, кое се спроведува само по официјално известување за потребата и се оправдува само кога зрачењето е предизвикано од радиојод.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Половина од Киевската област во наредните денови ќе биде без струја, вели гувернерот

Од Центарот наведуваат дека во случај на користење на т.н валкани бомби, забрането е земање препарати на база на јод бидејќи може да предизвика непоправлива штета на организмот.

Валкана бомба или уред за радиолошка растурање е оружје што комбинира радиоактивен материјал со конвенционални експлозиви.

Центарот наведе и како да се консумираат таблети со јод во случај на напад: доза од 16 mg се препорачува за бебиња до еден месец, доза од 32 mg за деца на возраст од една до три години и доза од 62,5 mg. за оние до 12 години.

Се препорачува тинејџери, бремени жени, доилки и возрасни под 40 години да земаат 125 mg.

Нуклеарна експлозија во затворен простор

„Ако ве фати нуклеарна експлозија во стан, погрижете се воздухот однадвор да не влегува во просториите на куќата. Затворете ги сите прозорци, врати, отвори за вентилација, исклучете ја климата и греењето. Доколку е можно, преместете се во просторија без прозорци“, се наведува во препораките.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Шојгу: Украинската армија загуби повеќе од 8.300 војници во ноември

Се препорачува граѓаните да останат во засолништа 24 часа, освен ако поинаку не е препорачано од властите.

„Не јадете и не допирајте ништо што може да биде радиоактивно контаминирано“, се додава.

Исто така, не се препорачува да пиете вода од чешмата додека не бидете известени дека тоа е безбедно.

Нуклеарна експлозија на отворено

Доколку граѓаните се на отворено во моментот на нападот, може да забележат блесок на небото и им се советува да не гледаат во таа насока бидејќи тоа може да предизвика изгореници на рожницата, слепило и изгореници на очите.

„Запрете го автомобилот на безбедно место на страната на патот, затворете ги вратите и прозорците, блокирајте го влезот на воздух. Ако е можно, заштитете ги ушите со слушалки – ова е заштита од баротраума. Покријте ги устата и носот со маска или крпа и дишете низ неа додека не сте во засолниште“, се советува.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Дрон удри во складиште за нафта на аеродром во Русија

Се препорачува граѓаните да побараат засолниште во случај експлозијата да ги најде на отворено.

Детални упатства се објавени на украински јазик на веб-страницата на Центарот.

„Телеграф“ направи видео со инструкции

Пред неколку дена и британски „Телеграф“ направи детално видео со инструкции што да правите во случај на нуклеарен напад на вашиот град.

Loading...