Туск: Историјата на Балканот е подраматична од серијата „Игра на тронови“

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск оценува ека историјата на Балканот е подраматична и поинтересна од сценаријата за серијата „Игра на тронови“, иако како што вели, во нема нема змејови.

– Сите би сакале кога сегашноста и иднината на Балканот би биле помалку драматични со сценаријата. Стабилност, безбедност, просперитет, тоа е она што луѓето во целиот регион го заслужуваат, а целта на ЕУ е да помогне оваа сценарио да стане реалност, рекол Доналд Туск во Софија на церемонијата за отварањето на бугарското претседателство со ЕУ.

Туск оценува дека е добра веста што иднината на Западен Балкан е еден од приоритетите во претседателствувањето на Бугарија, објавено е на сајтот на Европскиот совет.

Претседателот на Европскиот совет ги изненади сите присутни во салата на народниот театар „Иван Вазов“ со тоа што целиот говор го изрече на бугарски јазик.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.