Три работи кои се строго забранети во цртаните филмови на „Дизни“ (видео)

Сподели со своите пријатели

Компанијата „Дизни“ во своите договори имала доста строги правила со кои нивните цртачи се обврзувале дека не смеат на нацртаат три работи ниту во еден филм од нивната продукција.

Тие детали ги открил режисерто на филмот „Pete’s dragon“ , Дејвид Ловери, чиј филм зборува за осамено момче кое живее во шума со змејот Елиот.

Во цртаните на „Дизни“ било забранети да се прикажува пушење, отсекување глава и смрт која подразбира набодување со остар предмет.

„Дизни“ минатата година најави дека од своите цртани филмови ќе го исфрли пушењето, вклучувајќи и оние зад кои стојат „Пиксар“, „Марвел“ и „Лукас филмс“.

Пушењето ќе биде дозволено само во одредени околности, т.е. само кога ќе биде прикажувано како негативна работа или кога ќе се прикажува исотриска поврзаносст за која таа навина е позната карактеристика.

Сцените со смрт која настанала со прободување со остар предмет се забранети уште од 1989 година, по реакцијата на брутална смрт на вештерката Урсула во „Малата сирена“.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.