Три нови видови инсекти откриени во Македонија

Сподели со своите пријатели

Три досега непознати видови на водени инсекти биле откриени во националниот парк „Маврово“, пишува порталот “Балкан риверс„.

Loading...

Научниците кои ги откриле овие инсекти велат дека тие спаѓаат во видовите drusus krpachi, potamophylax lemezes и siphonoperla korab. До оваа откритие е дојдено во соработка со Волфрам Граф, доцент на виенскиот Универзитет за природни ресурси и природни науки.

Изградбата на 22 хидроцентрали во Националниот парк „Маврово“ може да ги спречи научниците во намерата овие инсекти да бидат целосно истражени и апелираат да се заштита затоа што тие се ретки и пред истребување.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.