Транс-сибирската железница – монументално инжинерско чудо (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Транс-сибирската железница е легендарно и монументално инженерско чудо.

Loading...

Тоа е една од најдолгите железници во светот, која се протега на околу 9.289 километри.

 

 

Изградбата траела повеќе од две децении, а подоцна одиграла значајна улога во колонизацијата на Сибир и на рускиот Далечен Исток.

Патувањето по Транссибирската железница ги носи патниците низ разновиден опсег на пејзажи, од урбаното ширење на Москва до огромната сибирска степа, планините Урал, Бајкалското Езеро и шумите на рускиот Далечен Исток.

Железничката пруга го поминува и Бајкалското Езеро, најдлабокото и најстарото слатководно езеро во светот. Дел од железницата, познат како железница Circum-Baikal, минува по јужниот брег на езерото, нудејќи неверојатен поглед.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ова е ладнокрвниот убиец што Путин сака да го извлече од затвор во Германија

Најдолгото директно патување со воз на Транссибирската железница, што ја покрива целата рута од Москва до Владивосток, трае околу 7 дена.

Покрај стандардните патнички возови, има и луксузни возови како „Златниот орел“ и „Царовото злато“, кои нудат поудобно и побогато патничко искуство.

Транссибирската железница поминува низ осум временски зони. Ова може да доведе до интересни искуства каде можеби ќе треба често да го прилагодувате часовникот.