Трамп упати необично барање на првиот ден од судењето!

Сподели со своите пријатели

Првото кривично судење на поранешен американски претседател започна во понеделникот пред државниот суд во Менхетен со тешка задача да се избере непристрасна порота која ќе го надгледува судењето кое може да трае со месеци.

Loading...

И покрај големиот влог во гонењето на Доналд Трамп, фаворит за републиканската претседателска номинација во ноември, како и „неправилниот“ случај со исплата на пари на порно ѕвезда за да молчи за аферата во 2016 година, почетокот на судењето беше преглед на неколкунеделни макотрпни, процедурални чекори, пишува CNN.

На пат кон судницата, Трамп рече дека целото судење е „напад врз Америка“ и ги критикуваше потенцијалните сведоци во објавите на социјалните мрежи.

Сега е закажано посебно рочиште за 23 април за да се утврди дали Трамп ја прекршил наредбата за реторика против луѓето вклучени во судскиот процес.

Всушност, на крајот на април, њујоршки судија наметна реторичка забрана за Трамп, ограничувајќи го поранешниот претседател да дава изјави за потенцијалните сведоци на судењето.

Според CNN, без пренос во живо, па дури и снимен аудио или видео, настаните биле пренесени на надворешниот свет од неколку новинари кои биле во судницата.

Првиот налог на судот беше да започне селекцијата на поротата, што се очекува да трае дури две недели.

Од првата група од 96 потенцијални поротници, повеќе од половина веднаш добија оправдување бидејќи рекоа дека не можат да бидат фер и непристрасни.

Loading...

Што побара Трамп?

А Трамп веќе имаше необично барање на првиот ден од судењето.

Според Си-Ен-Ен, тој сака да учествува во постапката во просторот пред судиската клупа, што би можело да го стави многу блиску до поротата.

Во оваа област, адвокатите можат да се повикаат себеси да разговараат со судијата, така што поротата не може да го слушне нивниот разговор или да зборуваат без запис, таканаречената „страна лента“ во САД.

Според Си-Ен-Ен, обвинетите ретко се вклучуваат за време на изборот на поротата, но адвокатите на Трамп посочија дека тој ќе сака да биде вклучен, без разлика дали се приближува до судиската клупа или во странична просторија.

Ова е ретко барање, според Си-Ен-Ен.

– Гледав над 20 судења и не се сеќавам дека обвинетиот некогаш избрал да оди на судиската клупа, додека судијата и адвокатите му поставуваат прашања на потенцијалниот поротник – рече репортерката на Си-Ен-Ен, Кара Сканел и додаде:

– Навистина е неверојатно што го избра, ќе се најде лице в лице со тие потенцијални поротници, во непосредна близина додека тие одговараат на прашања.