Тинејџер во Белград украл автобус па го возел низ градот

Сподели со своите пријатели

Сите околности околу киднапирањето на автобусот на линијата 59, што се случи пред два дена на терминалот Бирчанинова во Славија, Белград ги опиша возачот на автобусот, на кој му бил „украден“ автобус пред носот.

Имено, малолетник, тинејџер од 17 години, се качил во автобус на свртување, влегол во седиштето на возачот, го запалил возилото и тргнал на редовната рута. Застанал на секоја станица и ги примил сите патници.

Loading...

Ѓорѓе Вукшиќ, возачот на автобусот кој го паркирал возилото и го напуштил работното место, отфрли како се случило и дали има одговорност.

– Општо, според она што се случи, тоа е изводливо. Вратата беше затворена, но момчето го отворило безбедносниот вентил и се качило во автобусот. Обичните граѓани не го знаат ова, но само некој што има контакт со автобуси, простно и едноставно. Ниту еден обичен граѓанин нема да ја отвори вратата од автобусот, а тој не знае како да го стори тоа – објаснува Вуксиќ.

Запрашан од новинарите, „дали е редовна пракса да се остави автобусот со сите клучеви во автобусот, тој вели дека во пракса така не треба.

– Не треба да се прави, но генерално се прави. Тоа беше денот кога таксистите протестираа, сите бевме незадоволни и нервозни, сите одеа дома за да не влезат во толпата. Автобусот остана на паркингот, со вратата затворена и изгаснат. Осигуран и обезбеден. Момчето влегло незаблежливо – тврди возачот на автобусот.

Како е можно момчето да го напушти паркингот никакви проблеми.

– Секој возач е должен да дојде во диспечерската куќа пред да се префрли на смена и да каже на која линија и поаѓање се вози и број на лиценца. На безбедносниот вентил, момчето ја отворило вратата, се качило во автобусот. Клучот на автобусот беше на страната, што камерите можат да го потврдат. Клучот беше во автобусот, тоа беше моја грешка. Прекинувачот и автобусот беа исклучени. Што се случи следно, не знам – вели Вуксиќ.

– Началникот ми рече дека некој дошол, се пријавил и го возел автобусот. Потоа, стапивме во контакт со диспечерскиот центар, кој ги следи автобусите, и тие рекоа дека е на редовна рута, пријавено како трето поаѓање на линија 59 на Плунгот на Богдана – објаснува тој.

Потоа, возачот влегол во неговиот автомобил, пријавил во полиција и се упатил кон автобусот, а од полицијата дознал дека возачот е малолетник и нема дозвола.

Loading...

„Само што ја чекав првата можност, затоа што тој уредно прибираше патници, каде што можев безбедно да го запрам автобусот и да се качам за да го обезбедам за да тој не продолжи понатаму“, завршува Ѓорѓе.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *