ТИМ НА НАУЧНИЦИ ОБЈАСНУВААТ: Зошто ракот најчесто ги напаѓа белите дробови и коските?!

Сподели со своите пријатели

На годишниот состанок на Биофизичкото друштво во Лос Анџелес во 2016 година, тим научници се обиделе да објаснат зошто клетките на ракот најмногу ги напаѓаат белите дробови и коските.

Loading...

Постојат десетици различни форми на рак, а некои се далеку поубиствени од другите. Болеста може да нападне кој било дел од телото, а се појавува кога клетките почнуваат неконтролирано да растат и со тоа да ги изместат здравите клетки.

 

 

Сепак, ракот не е само една иста болест, туку има повеќе форми, така што има рак на белите дробови, дојката, дебелото црево, крвта … Некои форми на болеста растат и се шират брзо, што ги прави посмртоносни. Експертите направиле многу истражувања за да откријат зошто е тоа така.

Тимот научници кои се занимаваат со овој проблем, откриле дека кога клетките ќе се „исцедат“ во тешки, остри ткива, како што се белите дробови и коските, тие се подложни на генетски мутации кои предизвикуваат рак. Од друга страна, кога ракот ќе ги нападне меките ткива, вклучително и мозокот и коскената срцевина, тие генетски абнормалности се со помала веројатност, објаснуваат научниците од Универзитетот во Пенсилванија.

 

Loading...

 

Истражувачите наведуваат дека колку е поцврста структурата на ткивото, толку е потешко телото да ја „поправи“ оштетената ДНК или генетска мутација.

Тимот научници исто така откриле дека туморите кои се формираат во цврсти ткива се изложени на 100 пати повеќе хромозомски мутации отколку оние во меките ткива.

Д-р Џером Ирианто од Универзитетот во Пенсилванија истакнал дека постои хипотеза дека повеќе деформации на клеточното јадро што го оштетуваат ќе се појават во кружни ткива со погуста структура и помалку стегање.

 

 

Loading...

За да го испитаат влијанието, истражувачите смислиле експеримент во кој клетките на ракот минуваат низ тенки пластични филтри со ситни дупки. Кога клетките требало да пробијат отвори ширина од три микрометри, тие направиле поголемо оштетување на ДНК отколку ако поминат низ поголеми отвори, ширина од осум микрометри.

Понатамошните експерименти покажале дека во поцврстите ткива, протеините не можат да ја обноват ДНК поради премногу раселување. Д-р Ирианто посочува дека во моментов размислуваат дали оваа миграција ќе помине со молекуларно оштетување и сегрегација, пренесена во нестабилност на геномот, што е заштитен знак на рак. Тој исто така додава дека кога ракот ќе го нападне организмот, тој мора да се шири, а тоа може да предизвика мутации.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *