Тестирана работна недела од четири дена. Какви се резултатите?

Сподели со своите пријатели

Голем меѓународен експеримент со четиридневна работна недела покажа дека таквиот концепт на работа им се исплати и на работодавачите и на вработените, така што огромното мнозинство на компании кои учествуваа во него одлучија да не се вратат на стариот систем.

Loading...

Притоа, се покажа дека вработените кои работеле по тој концепт во продолжението на експериментот, кој беше продолжен од шест месеци на една година, успеале успешно да ги завршат сите зададени задачи со дополнително намалување на работното време.

Колку подолго траел експериментот, толку било пократко работното време

Со други зборови, колку подолго луѓето работеа на нови, поефикасни начини, толку нивните работни недели стануваа пократки.

По шест месеци работниците изјавиле дека се помалку исцрпени, дека нивното здравје е подобрено и дека се позадоволни од работата, а просечното работно време го намалиле за околу четири часа, на 34 часа неделно.

Оние кои продолжиле со истиот распоред цели 12 месеци дополнително го намалиле работното време на околу 33 часа неделно, според истражувачите.

Во исто време, тие продолжиле да известуваат за подобро ментално и физичко здравје и рамнотежа помеѓу работата и животот.

Ова го покажаа резултатите од експериментите спроведени во изминатите 18 месеци во САД, Канада, Велика Британија и Ирска, а го потврдија искуствата од Австралија и Нов Зеланд.

Во новите експерименти учествуваа различни компании од различни индустрии, од непрофитни организации, преку дизајнерски агенции, до производители.

Loading...

100% задачи за четири дена за иста плата

Концептот на четиридневна работна недела, во кој вработените добиваат 100% од платата за 80% од нормалното работно време, додека одржуваат 100% продуктивност, стана сè попопуларен ширум светот во последниве години.

Непрофитната организација 4 Day Week Global, која спроведува тестови на овој концепт и работи со владите за да им помогне да креираат соодветни политики, неодамна ја објави четвртата фаза од своето истражување, која се фокусираше на долгорочното влијание на овие експерименти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Бразил тестирале ајкули на кокаин, сите биле позитивни

Првото истражување повеќе од половина година

Ова е прва студија која следела ваков систем на работа 12 месеци наместо шест месеци.

Слични резултати даваа и претходно полугодишните анкети, но постоеше сомнеж дека позитивните ефекти се последица на тоа што се работи за новитет, дека со текот на времето може да исчезнат или да се намалат.

Истражувањето опфати повратни информации од 988 луѓе кои работеле во 41 компанија во САД и Канада кои се префрлиле на четиридневна работна недела минатата година.

„Испитувањата се позитивни насекаде, со овој нов доказ кој помага да се отфрли загриженоста дека претходните успеси се резултат на новина и не може да се одржат на долг рок“, пишуваат авторите во извештајот.

По 12 месеци дополнително им го скратиле работното време

Покрај тоа, истражувањето утврди дека продолжувањето на работата според новиот систем довело до дополнително подобрување на физичката и менталната благосостојба на вработените и истовремено зголемување на продуктивноста.

„Увидите по 12 месеци се исклучително позитивни и придонесуваат за градење силни докази кои ги покажуваат трајните позитивни ефекти од намаленото работно време“, велат во извештајот основачите на 4 Day Week Global, Шарлот Локхарт и Ендрју Барнс.

Loading...

„Овие резултати покажуваат понатамошни позитивни трендови во деловните придобивки, придобивките за здравјето и благосостојбата, како и влијанијата врз животната средина и обезбедуваат солидна основа за широко усвојување на четиридневната работна недела“, додаваат тие.

Истражувањето покажа дека првичните намалувања на исцрпеноста забележани по воведувањето на четиридневната работна недела во голема мера се одржани по 12 месеци, додека само пријавените резултати за физичко и ментално здравје продолжија да се подобруваат во текот на годината.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Америка: Полицаец убил жена во нејзиниот дом, потврдува објавеното видео

Огромното мнозинство од вработените сакаат да продолжат да работат вака

Од учесниците во студијата, 95% сакале да продолжат со концептот, речиси 70% доживеале намалување на исцрпеноста, 40% се чувствувале помалку под стрес, а анксиозноста се намалила кај 39% од испитаниците.

Мерено на скала од еден до пет, каде пет е најдобар резултат, менталното здравје на учесниците во експериментот се зголемило од 2,92 пред почетокот на експериментот на 3,42 по една година, додека нивното физичко здравје се зголемило од 3,05 на 3,41 .

Евидентиран е и голем пораст на самопроценетата продуктивност.

Истражувањето покажа дека вработените кои се префрлаат на 4-дневна работна недела продолжуваат да работат поефикасно наместо да се обидуваат да брзаат и да ја натрупаат петдневната работа во четири дена.

Задоволни се и повеќето компании

Посебно е интересно што компаниите кои учествуваа во истражувањето многу позитивно го оценија целокупното искуство, со просечна оценка од 8,7 од 10.

Некои од клучните придобивки беа подобрување на продуктивноста и квалитетот, привлекување нови вработени и намалување на заминувањето на старите.

Loading...

Приходите на вклучените компании се зголемиле во просек за 15%, додека вработените имале 32% помали шанси да размислуваат да ја напуштат својата работа.

Ниту една од инволвираните компании не изразила намера да се врати на петдневната работна недела.

Дури 89% од нив одлучиле дека дефинитивно ќе продолжат со концептот на четиридневна работна недела, а 11% најавиле дека многу веројатно ќе го направат тоа.

Слични искуства во Австралија и Нов Зеланд

Овие резултати се совпаѓаат со искуствата на 19 австралиски и новозеландски компании кои учествуваа во експериментот во втората половина на 2022 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пентагон: САД мора да инвестираат повеќе на Арктикот за да бидат во чекор со Русија и Кина

Тоа покажа дека вработените во компаниите кои усвоиле пократка работна недела биле позадоволни од својата работа, помалку исцрпени и помалку склони да преземат денови на боледување и слободни денови.

Британскиот мултинационален Унилевер го продолжи своето четиридневно пробно тестирање на персоналот во Австралија по успешниот 18-месечен пилот во Нов Зеланд.

Loading...

Во истражувањето во Нов Зеланд, кое траеше од декември 2020 година до јуни 2022 година, 80 вработени работеле четири дена во неделата со 100% од нивната плата, обврзувајќи се на 100% од нивниот работен напор.

Компанијата објави силни резултати во исполнувањето на деловните цели, додека отсуството од работа се намалило за 34%, а анкетираниот персонал пријави 33% намалување на стресот и 67% намалување на конфликтот помеѓу работата и животот.

Компанијата исто така најави дека ќе го продолжи пробниот процес во Нов Зеланд и ќе го продолжи во Австралија за 12 месеци.

Австралиските политичари предлагаат национална пилот програма

Поволните резултати доведоа до иницијативи да се донесе концептот на четиридневната работна недела до пошироко прифаќање во Австралија.

Комитетот на австралискиот Сенат препорача пилотирање на концептот во јавниот сервис претходно оваа година.

Loading...

Владата и сенаторите на Зелените го поддржаа повикот, велејќи дека доказите за неговата ефикасност се значајни.

Повеќето компании веројатно ќе продолжат како досега

И покрај овие позитивни резултати, експертите претпоставуваат дека огромното мнозинство на компании најверојатно ќе продолжат да се држат до конвенционалниот распоред за пет дена во догледна иднина.

Имено, треба да се истакне дека компаниите кои пробуваат пократки недели се претежно мали, а не големи и дека некои работници во експериментите сепак пријавиле дека имале проблеми со завршувањето на сите работни обврски во скратената работна недела.