Технологии кои можат да ја спасат нашата планета која е на работ на катаклизма!

Сподели со своите пријатели

Технолошкиот напредок, како што е откривањето и употребата на фосилни горива, доведе до климатски промени, а последиците можеме да ги почувствуваме сега!

Loading...

Додека технологијата им помага на луѓето да станат свесни за влијанието што го имаат на нашата планета, некои технологии исто така прават штета.

Овој пат ќе се осврнеме на неколку новини што можат да му помогнат на човештвото да спречи катастрофална штета што може да предизвика континуиран пораст на глобалните температури!

  1. Наоѓање на јаглерод

За кревањето на нивото на просечната температура на Земјата, научниците првенствено ја обвинуваат емисијата на гасови создадени од човекот, а тоа го заробува зрачењето во атмосферата што инаку би избегало во вселената.

Еден од најважните стакленички гасови е јаглерод диоксид (СО2), чија концентрација е зголемена за скоро 50% од почетокот на индустриската револуција!

Иновациите што се користат за намалување на емисиите на C02 вклучуваат набавка на јаглерод, искористување и складирање на технологијата, како што е и нето нулта тесајд (NZT).

НЗТ има за цел да го фати СО2 произведен во индустриски процеси и електрани, што се пренесува преку цевковод сè до крајбрежните магацини што се наоѓаат на неколку километри под Северното Море!

Бидејќи потоа е преплавен во заштитени подрачја длабоко под морето, тој јаглерод повеќе нема да придонесува за ефект на стаклена градина, и во иднина може да се синтетизира во нови горива за транспортните системи!

Loading...

Целта е да се намалат емисиите на јаглерод во голем број индустрии кои имаат интензивни емисии на јаглерод на североисток, до 2030 година.

Постои проблем затоа што големината на Земјата е многу поголема и позначајна и потешко е да се реши овој проблем со селективна декарбонизација на мал број компании.

  1. Хранење на кравите со алги

Друг важен стакленички гас е метанот. Неговото присуство создава рекордни нивоа како резултат на сточарството.

Земјоделството е одговорно за околу две третини од сите емисии на метан, кои се поврзани со човечките активности во периодот од 2000 до 2017 година, додека фосилните горива придонеле за остатокот.

Овој метан се јавува кога говедата ждригаат или прдат. Имено, кравите ферментираат храна во стомакот каде шеќерите се претвораат во поедноставни молекули кои телото може да ги апсорбира!

Научниците откриле дека црвените алги, кои растат во тропските предели, можат да ги намалат емисиите на метан за 80% кај кравите кога ќе се додадат како додаток на нивната исхрана.

Сепак, нема доволно од овие алги за да се спречат сите крави на светот да не ждригаат, но некои научници би можеле да ги репродуцираат клучните состојки што би помогнале во оваа борба!

  1. Вкусни инсекти

Иако индивидуалните одлуки за исхраната не се во надлежност на потенцијалните технолошки решенија за климатските промени, иновативното создавање храна дефинитивно има удел.

Loading...

Интересен начин да се намали загадувањето со метан при одгледување добиток е да се замени говедското месо со инсекти во исхраната!

Инсектите се богати со протеини, како што се дождовните црви, и можат да се одгледуваат без потребите на почва или вода што ги бара добитокот. Иако се богати со протеини, постојат низа други клучни хранливи материи што луѓето обично ги наоѓаат само во месото – вклучувајќи го и железото.

Затоа, некои научни истражувања сугерираат дека разновидноста на инсектите може да ги обезбеди сите хранливи материи што им се потребни на луѓето.

Во некои земји, инсектите се популарни како хранлива материја, па не бевме изненадени што има хамбургери направени од нив.

Ова не е брзо или идеално решение, но дефинитивно е опција.

 


Loading...