Тајните на големата сфинга (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Големата Сфинга, изрезбана од едно парче варовнике висока 73,5 метри и некогаш била целосно покриена со боја.

Loading...

Заедно со пирамидата на Кеопс, Кефрен и Мицеринус, Големата Сфинга е дел од големата некропола во Гиза.

 

Што е Големата Сфинга?

Сфингата е митолошко суштество што се појавува во неколку различни антички култури. Обично е прикажано со глава на човек, сокол, мачка или овца и тело на лав со крилја на сокол. Сепак, неговиот изглед варира во зависност од регионот.

Таа е најстарата и најголема скулптура создадена за време на Старото Кралство (околу 2686 – 2181 п.н.е.), која е исто така наречено „Пирамидално време“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Повеќето египтолози сметаат дека била изградена околу 2500 година пред Христа за фараонот Кефрен. Нема докази за тоа што била неговата првичната намера.

Дури се претпоставува дека во одреден момент, во периодот на класичната антика, илјадници години по нејзината изградба – поради сличноста со митолошко суштество, таа била наречена сфинга.

Loading...

Повторно откривање и реставрација на Големата сфинга

Стотици години по нејзината изградба, Сфингата и остатокот од некрополата во Гиза биле закопани во песок и заборавени. Неколку фараони, вклучувајќи ги и Тутмос IV и Рамзес II Велики, се обиделе да го ископаат местото, но безуспешно.

Дури во 1800 -тите години, Големата Сфинга, која била покриена со песок до вратот, го доживеа своето прво модерно археолошко ископување.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

За време на истражувањето на Големата Сфинга, археолозите дошле до заклучок дека носот е намерно отстранет.

Постои заблуда дека војската на Наполеон го уништила носот на статуата, сепак, илустрациите од 17 век докажуваат дека носот недостасувал долго пред доаѓањето на Наполеон.

Всушност, модерните археолози веруваат дека е отстранет некаде помеѓу 3 и 10 век од нашата ера. Причината зошто ова се случи, за жал, сеуште не е позната.