ТАЈНИ НА БЕЛАТА КУЌА: Ја граделе робови, архитектот бил Ирец, и не секогаш била бела

Сподели со своите пријатели

Пред точно 120 години, американскиот претседател Теодор Рузвелт официјално ја нарече претседателската резиденција Белата куќа.

Loading...

Пред тоа, се користеле имињата Претседателски дом, Претседателски замок…

Тешко е да се замисли дека Белата куќа, официјалната резиденција на американските претседатели, не била секогаш бела и не била секогаш наречена Бела куќа.

 

 

Имено, дури републиканецот Теодор Рузвелт, кој живеел во неа од 1901 до 1909 година, го дал името што е вообичаено и денес. Тој официјално го сторил тоа на 12 октомври 1901 година.

Пред тоа, се користеле имињата Претседателски дом, Претседателски замок и Извршен замок.

Loading...

Мора да се признае, првиот претседател кој ја нарекол така, човекот што го измисли името, бил Џон Адамс, вториот американски претседател (1797-1801).

Овој прекар почнал да се појавува во весниците во почетокот на 19 век, но само Рузвелт официјално ја прогласил претседателската куќа – Белата куќа.

 

 

Се вселил, иако сѐ уште не била завршена

Изградена е од 1792 до 1800 година и нејзиниот прв патник бил токму претседателот Адамс, така што првиот американски претседател Џорџ Вашингтон, кој лично ја избрал локацијата, никогаш не живеел во неа.

Во времето на вселување на Адамс, малтерот на sидовите бил сѐ уште влажен, а просториите ненаместени. Но, тој подоцна сакал да стане првиот претседател што живеел во резиденцијата.

Loading...

 

 

Белата куќа никогаш не била замислена во бело од нејзиниот архитект, Ирецот Џејмс Хобан.

Изградена е од песочник, а работниците ја обоиле во бело за да спречат оштетување и редовно ја одржувале фасадата, така што Белата куќа секогаш изгледала свежо.

Изградбата тогаш чинела 232.000 долари, што е денес околу 4 милиони долари. Многу робови и Европејци кои сѐ уште немале американско државјанство биле вработени на градилиштето.

Белата куќа има 132 соби, 412 врати, 147 прозорци, а интересно е што вода и првите бањи се воведени дури во 1833 година, во делот што бил наменет за канцелариите и работата на претседателот.

 

Loading...

 

Приватните одаи на претседателот добиле проточна вода две децении подоцна.

Кога наследникот на Адамс, Томас Џеферсон се преселил во Белата куќа, тој останал малку изненаден од големината на зградата.

Тој ја прогласил за „доволно голема за двајца цареви, еден папа и голема лама“.

 

Loading...