Тајната на бремената мумија: Мистерија за која целиот свет зборува веќе седум дена

Сподели со своите пријатели

Научниот свет со денови зборува за откритието на полските египетолози, кои со детално скенирање откриле мумифицирана бремена жена.

Loading...

Поради коскената структура на малите деца, нивните остатоци ретко се наоѓаат. Состојбата со фетусите на починати бремени жени е уште потешка, па затоа ова откритие е од голема важност.

 

 

Тоа исто така зборува за фактот дека античкото египетско верување во задгробниот живот било вкоренето. Тие веруваат дека нероденото дете било живо и затоа го оставиле во утробата на починатата мајка за да се пресели во другиот свет со неа. Процесот на мумификација вклучувало отстранување на сите внатрешни органи и ткива што може да го оштетат телото на починатиот за време на процесот на распаѓање.

Проектот започнал во 2015 година, а најсовремената технологија била искористена за испитување на артефактите. Целиот процес на истражување се случил во Националниот музеј во Варшава, а неколку научници учествувале во самиот проект.

 

Loading...

 

Претходно, мумијата се сметала за свештеник, но рендгенските снимки открија дека всушност станува збор за жена во подоцнежните фази од бременоста.

Експертите кои работеле на проектот сметаат дека остатоците најверојатно и припаѓаат на жена која потекнувала од повисока класа, на возраст од 20 до 30 години и се верува дека починала во 1 век п.н.е.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *