Игор Осипов

Игор Владимирович Осипов е офицер на руската морнарица. Рангот на адмирал го има од 2021 година.

Осипов е роден во 1973 година во Казахстанската ССР, дел од Советскиот Сојуз. Студирал на Вишата поморска школа за подморска навигација, а по дипломирањето се приклучил на Пацифичката флота.

Неговата рана служба ја поминал на малите корвети од класата Гриша против подморници, постепено издигнувајќи низ чиновите за да командува со својот брод.

Следеле назначувања на персонал во флотата, како и понатамошни студии во високообразовните институции на морнарицата, пред да ја преземе командата со базата на Балтичката флота во Балтијск.

Игор Осипов беше назначен за командант на Касписката флотила во 2015 година, се врати во Пацифичката флота како началник на штаб и заменик командант следната година.

Во 2018 година стана заменик началник на Генералштабот на вооружените сили на Руската Федерација. Тој ја презеде командата на Црноморската флота во мај 2019 година и остана на нејзино чело до август 2022.

Во продолжение сите вести за Игор Осипов.

Сподели со своите пријатели

Вицеадмиралот Виктор Соколов објави дека е назначен за вршител на должноста командант на руската Црноморска флота. Loading… „По наредба на министерот за одбрана на Руската Федерација од 10 август бев назначен за вршител на должноста командант на Црноморската флота. Денеска го одржувам првиот состанок со вас“, им рекол Соколов наПрочитај повеќе