Холодомор

Сподели со своите пријатели

Францускиот парламент гласаше за прогласување на масовното гладување на милиони во Украина (Холодомор) во текот на 1930-тите, под власта на советскиот лидер Јосиф Сталин, за геноцид. Loading… Парламентарците во Франција усвоија резолуција во вторник, на 28 март, додека трае руската инвазија на Украина, која ги оживеа сеќавањата на гладот ​​познатПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европскиот Парламент усвои резолуција со која го признава Холодомор, страдањето на милиони Украинци и други народи од глад во СССР помеѓу 1932 и 1933 година, како геноцид. Loading… Од 536 претставници на ЕП, 507 ја поддржаа резолуцијата, 12 беа против, а 17 воздржани. Во ноември 1932 година, советскиот водач ЈосифПрочитај повеќе