Гагаузија

Сподели со своите пријатели

Приближно 160.000 луѓе живеат во автономниот регион Гагаузија во јужна Молдавија. Loading… Исто така познат како Гагауз Јери, регионот е главно населен со Гагаузи, турско малцинство кои се претежно православни и, како резултат на советската хегемонија, зборуваат руски. Како и попознатиот сепаратистички регион Придњестровје, Гагаузија прогласи независност во 1990 годинаПрочитај повеќе