Таа е првиот сериски убиец на Балканот: Живеела 100 години и сеела смрт

Сподели со своите пријатели

Во првата половина на дваесетиот век, во  банатското село Владимировац, се случила една филмска, но за жал трагична приказна.

Loading...

Постојат неколку извори кои зборуваат за животот на Ана ди Пиштоња, попозната како баба Анујка, а таа најмногу раскажуваше за време на апсењето и за време на судењето. „Волшебната вода“ на Анујка убила меѓу 50 и 150 лица, а таа станала позната како сериски убиец од Валдимировац.

 

 

Ана ди Пиштоња е родена како Ана Дракшин или Дракин, а според неа била родена во 1837 година. Нејзиниот татко бил богат селанец од Војводина, кој со своето семејство се преселил од Романија во Петрово Село во 1849 година, тогашно име за Владимировац, во воениот регион Банат на хабсбуршката монархија. Тој и обезбедил добро образование на својата ќерка, а таа била особено заинтересирана за хемија.

Анујка се омажила, за дваесет години постар сопственик на имотот Пистов или ди Пистоња, со кого имала 11 деца, од кои само едно преживеало до полнолетство. Нејзиниот сопруг починал по дваесет години брак, а Анујка се вратила на истражување  на хемијата.

„КОЛКУ Е ТЕЖОК ОВОЈ ПРОБЛЕМОТ?

Loading...

По смртта на нејзиниот сопруг, Анујка претворила дел од куќата во импровизирана лабораторија и низ целиот Банат станала позната како исцелител и билкар. Најчесто дамите доаѓале на смеа и напитоци, но честопати и млади луѓе кои сакале да бидат ослободени од воена служба затоа што нејзините напитоци им помагале да се разболат.

Баба Анујка водела кафеана и била во контакт со голем број луѓе, но имала и соработници во други села кои им препорачувале напитоци на очајните жени.

Мешавината на Анујка била позната како „магична вода“ или „љубовна напивка“ и таа скоро секогаш им го поставувала на клиентите истото прашање „Колку е тежок овој проблем?“, осврнувајќи се на телесната тежина на жртвата.

Иако клиентите верувале дека станува збор за магија, Анујка ставала отров во нивните пијалоци, најчесто арсен, а откако дознала колку е тешка жртвата, знаела и колку отровна материја да стави.

Клиентите добиле детални упатства за употреба од неа, со „пророштво“ дека проблемот ќе исчезне на осмиот ден од почетокот на земањето на напитокот; што навистина се случувало, жртвите умирале на осмиот ден, но не поради моќта на Анујка, како што веруваа клиентите, туку поради нејзините точни пресметки на количината на отров во однос на таа телесна тежина.

 

 

Loading...

Откривање на убиството

Кога под сомнителни околности починал и вориот сопруг на извесната Стана Момиров  полицијата ја повикала оваа жена на распит.

Откако почина првиот сопруг на Стана Момиров, Лазар Лудошки, таа повторно се омажила. Кога кратко потоа починал чичкото на богатиот сопруг на Стана, полицијата решила да го испита случајот. Таа  „Волшебната вода“ ја купила од баба Анујка, со која го убила нејзиниот прв сопруг, во јануари 1924 година за 2.300 динари.

Баба Анујка исто така ја продала својата „магична вода“ на друго семејство Момиров, Сима и Софија, во декември 1926 година за 5000 динари. Тие имале намера да го убијат таткото на Сима, Никола, кој наводно бил насилен кон нив и нивните деца.

СУДЕЊЕТО

Првото судење на Баба Абујка било во јуни 1914 година во Бела Црква, меѓутоа, поради недоволно докази, таа била ослободена во тоа време.

За второто судење, властите биле подобро подготвени. Баба Анујка имала неколку соработници, од кои некои, незадоволни од наградите што ги добивале, со задоволство сведочеле против неа. Извршени биле неколку ексхумации на телата и кај сите биле пронајдени честички од арсен и жива. (Голем број клиенти одбиле да ги ексхумираат телата на нивните најблиски, за да не се доведе во прашање нивната вмешаност, односно дали знаеле или не дека баба Анујка продава отров.)

 

Loading...

 

СМРТ

Постојат две приказни за тоа како завршила баба Анујка, серискиот убиец од Владимировац. Едната приказна вели дека Анујка била ослободена на 98-годишна возраст, по осум години затвор поради старост, и починала две години подоцна во нејзината куќа во Владимировац, кога имала околу 100 години.

Други извори велат дека таа била во затворот Пожаревац сè до почетокот на Втората светска војна во Србија, кога германските војници ја ослободиле од занданата. Според овие извори, таа живеела до 104 години.


Loading...