СЗО: Тутунската индустрија е еден од најголемите загадувачи на животната средина

Сподели со своите пријатели

Светската здравствена организација (СЗО) во својот нов извештај за последиците од пушењето предупредува дека тоа не само што претставува огромна штета за здравјето на поединците, туку е и еден од најголемите светски загадувачи, поради планините од отпад и влијанието врз глобалното затоплување.

Loading...

Секоја година, производството и потрошувачката на тутун резултира со загуба на повеќе од 8 милиони животи, 600 милиони дрвја, 200.000 хектари земја и 22 милијарди тони вода и околу 84 милиони тони јаглерод диоксид (CO2) се испуштаат во атмосферата на Земјата, според новиот извештај на СЗО, насловен „Тутун: Труењето на нашата планета“, објавен во вторникот на Светскиот ден без тутун.

 

Услов на Турција за НАТО: Финска да престане да ги штити терористите

 

„Тутунската индустрија како најголем познат загадувач“

Организацијата ја повика тутунската индустрија на одговорност и ја обвини дека влијае на уништувањето на шумите, што значи дека земјиштето и водата во сиромашните земји помалку се користат за производство на храна. Во исто време се создаваат купишта пластичен и хемиски отпад.

Иако штетните ефекти на тутунот врз здравјето беа добро документирани во минатото, при што пушењето предизвикува повеќе од осум милиони смртни случаи секоја година ширум светот, извештајот се фокусира на поширокото влијание на тутунската индустрија врз животната средина.

Loading...

 

Британското разузнавање објави нов извештај: „Русија постигна поголем напредок“

 

Резултатите се „прилично поразителни“, рече Рудигер Крех, директор за промоција на здравјето на СЗО, за AFP, нарекувајќи ја тутунската индустрија „еден од најголемите познати загадувачи“.

„Јаглеродниот отпечаток на индустријата за производство, преработка и транспорт на тутун е еднаков на една петтина од CO2 произведен годишно од комерцијалната авио индустрија, што дополнително придонесува за глобалното затоплување“, се предупредува во извештајот.

Тутунските производи содржат повеќе од 7.000 токсични хемикалии кои се ослободуваат во животната средина откако ќе се исфрлат догорчињата од цигари, рече Креч.

 

Скокнаа цените на нафтата по ембаргото на ЕУ кон Русија

Loading...

 

Четири и пол трилиони отпушоци од цигари

Тој истакна дека секој од околу 4,5 трилиони отпушоци од цигари кои завршуваат во океаните, реките, тротоарите или плажите секоја година може да загади 100 литри вода, додавајќи дека трошоците за чистење на фрлените тутунски производи речиси секогаш ги сносат даночните обврзници, а не тутунската индустрија.

Се проценува дека четвртина од сите производители на тутун страдаат од таканаречената „зелена тутунска болест“, односно труење со никотин што се апсорбира преку кожата, а фармерите кои ги минуваат листовите од тутун низ раце цел ден консумираат исто количество пронајден никотин во 50 дневни цигари, рече Креч.

 

 

Ова е особено загрижувачко во случајот на многу деца кои работат во тутунската индустрија. „Замислете само едно 12-годишно дете да биде изложено на штетните ефекти на никотин од 50 цигари дневно“, рече Креч.

Најголем дел од тутунот се одгледува во посиромашните земји, каде често недостасува вода и обработливо земјиште.

Loading...

Според извештајот, таму често наместо храна се одгледува тутун на обработливо земјиште. Покрај тоа, одгледувањето тутун е одговорно за околу пет проценти од глобалното уништување на шумите, што резултира со екстракција на вредни водни ресурси.

 

30 кинески авиони упаднаа во зоната за воздушна одбрана на Тајван

 

Загадување од тутун и пластика

Во исто време, преработката и транспортот на тутунот сочинуваат значителен удел во глобалните емисии на стакленички гасови, што претставува една петтина од јаглеродот во светот на воздухопловството.

Loading...

СЗО, исто така, предупредува дека производите како што се електронските цигари значително придонесуваат за глобалното загадување со пластичен отпад.

Филтрите за цигари содржат микропластика, ситни фрагменти кои се наоѓаат во сите океани во светот, дури и на дното на најдлабоката бразда во светот, и претставуваат втор најголем облик на пластично загадување во светот, се вели во извештајот.

 

Санду: Прерано е да се зборува за излез на Молдавија од Заедницата на независни држави

 

Loading...

СЗО, исто така, истакнува дека, и покрај маркетингот на тутунската индустрија, нема докази дека е-филтрите даваат какви било докажани здравствени придобивки од пушењето нефилтрирани цигари.

Агенцијата на ОН ги повика светските креатори на политики да ги разгледаат филтрите за цигари како пластика за еднократна употреба и да размислат за забрана на нивната употреба. СЗО, исто така, смета дека е непростливо што даночните обврзници ширум светот ги покриваат огромните трошоци за чистење на нередот што останува по употребата на производите од тутунската индустрија.

Кина троши околу 2,6 милијарди долари секоја година, Индија околу 766 милиони долари, додека Бразил и Германија плаќаат по 200 милиони долари за чистење на отфрлените тутунски производи, се вели во извештајот.

 

Канада најави „замрзнување“ на купувањето лично оружје

Loading...

 

СЗО инсистира повеќе земји во светот да го следат таканаречениот принцип „загадувачот плаќа“, по примерот на Франција и Шпанија.

„Индустријата мора да плати за нередот што го создава и остава зад себе“, смета Креч.