СЗО работи на нова листа патогени кои можат да предизвикаат идни пандемии

Сподели со своите пријатели

Светската здравствена организација (СЗО) објави дека собрала повеќе од 300 експерти чија задача е да креираат нова листа на приоритетни патогени кои можат да предизвикаат епидемии и пандемии, но и да ги проучуваат заканите од непознати вируси кои треба да се стават под строг надзор.

Loading...

СЗО има за цел да ја ажурира листата на патогени кои се користат како водич за истражување и инвестирање во развојот на вакцини, скрининг тестови и методи на лекување.

Повеќе од 300 научници ќе ги проучуваат сите достапни податоци поврзани со повеќе од 25 семејства на вируси и бактерии.

Конкретно, ќе се фокусира на проучувањето на таканаречената „болест Х“, сè уште непознат патоген што може да предизвика многу сериозна пандемија.

„Фокусирањето на приоритетните патогени и вирусни семејства преку истражување и развој на контрамерки е од клучно значење за брз и ефективен одговор на епидемии и пандемии“, рече директорот за здравствени итни случаи на СЗО, Мајкл Рајан.

Тој посочи дека доколку немаше големи инвестиции во истражување и развој пред пандемијата на Ковид-19, немаше да биде возможно да се развијат безбедни и ефективни вакцини во рекордно време, додавајќи дека списокот првпат е објавен во 2017 година.

Тековните инвестиции и истражувања вклучуваат Ковид-19, вирусот ебола, треската Ласа, Блискоисточниот респираторен синдром (МЕРС), Тежок акутен респираторен синдром (САРС), вирусот Зика, вирусите Нипах и Болеста Х.

Како дел од работата на овој важен проект, научниците ќе ги утврдат празнините во сегашните знаења и приоритетите во идните истражувања за секој патоген што е означен како приоритет.

Loading...

Потоа може да се подготви план за развој на вакцини, третман и планови за скрининг тестови.

Во исто време, се прават напори за олеснување на клиничките испитувања за развој на такви алатки, а се разгледува и можноста за зајакнување на регулаторниот и етичкиот надзор.

Се очекува дека ревидираната листа на приоритетни патогени ќе биде објавена до април 2023 година.

„Списокот на приоритетни патогени е многу важен за истражувачката заедница бидејќи покажува каде треба да се фокусираат напорите кога станува збор за претстојната здравствена закана“, објасни Сумја Сваминатан, научен директор на СЗО.

Меѓународен договор за спречување на пандемии

Во исто време, СЗО се подготвува за следната рунда преговори за меѓународен договор за превенција од пандемии.

Меѓувладиното преговарачко тело го отвора патот за глобален договор кој на крајот би можел да регулира како нациите се подготвуваат за потенцијални пандемии.

Експертите треба да се сретнат во Женева од 5 до 7 декември на трет состанок за да разговараат за конвенцијата на СЗО или некој друг вид меѓународен договор за подготвеност и одговор на потенцијална пандемија.

Во 2023 година ова меѓувладино тело ќе поднесе извештај до земјите-членки на СЗО за постигнатиот напредок, а конечните резултати ќе им бидат дадени на разгледување во 2024 година. Нацрт-текстот треба да се дискутира на состанок во декември.

Loading...

Панел на Глобалната конвенција за јавно здравје, составен од државни службеници и здравствени експерти, смета дека нацртот сè уште не е доволно разработен.

Сметаат дека треба да се направи повеќе за да се прецизира прашањето за одговорноста, како и јасни рокови за алармирање и навремена реакција.

Целта е да се избегнат што е можно повеќе штетни последици кога ќе се појави епидемија или пандемија.

„Откако ќе се открие вирус или бактерија, често имаме неколку критични часови да пријавиме, процениме и дејствуваме за да го спречиме ширењето на болеста пред таа да стане практично незапирлива“, се вели во соопштението на Комитетот.

Панелот верува дека треба да се дефинира нивото на итност потребно за извршување на сите подготовки за болеста Х, за познати патогени и за одговор во првата фаза.

„Од декември 2019 година, кога информациите за новиот коронавирус беа потиснати, а многу земји, откако беа пријавени првите случаи на ковид, презедоа пристап „почекајте и видете“, сведоци сме на катастрофалните последици од неактивноста на самиот почеток. предупредија членовите на комисијата.