Своите предци ги чуваат засекогаш и ги шетаат низ селото (фото)

Сподели со своите пријатели

Индо-пацифичкиот народ од централните восирамнини на западниот дел од Нова Гвинеја, своите предци ги мумифицираат со чад, посебна метода која овозможува стотици години да останат во скоро совршена состојба.

Како тоа изгледа може да се види на фотографиите на пограварот на оваа племе Ели Мабела, кој во своите раце носи мумија на својот роднина Агат мемет Мабела.

Овој начин на мумифицирање веќе никаде не се користи, но за нив значи одавање највисока почит кон починатите.

 

Loading...

Papua-Nova-Gvineja-mumificiran-predak-mumija-pleme-2

 

Уште еден од нивните обичаи е кога некој ќе почине, женскиот дел од неговите роднини од него земаат сегмент од одсечен прст.

Последните години племето Дани привлекува голем број туристи, на кои им ги покажуваат своите обичаи, како што се воени вежби со соседните племиња, во чест на плодноста и традицијата.

 

Papua-Nova-Gvineja-mumificiran-predak-mumija-pleme-1

 

Ова племе го открил зоологот и филантроп Ричар Аркболд за време на својата експедиција во Нова Гвинеја во 1938 година.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.