Светски ден на пуканките: Биле забранети во кината

Сподели со своите пријатели

Киносалите ширум светот на 19 јануари го одбележуваат Светскиот ден на пуканки, омилена закуска што Колумбо им ја претстави на Европејците кон крајот на 15 век, а некои индиски племиња ги сметаа за чувари на духовите.

Loading...

Постојат докази дека луѓето уживале во пуканки од многу одамна  – во 1948 година во една пештера во Ново Мексико биле откриени „никнати“ зрна пченка стари дури 5.000. Наводно, според некои информации, Индијанците Вампаноаг биле првите што им донеле пуканки на колонистите за првиот Денот на благодарноста во Америка, а се верува дека Кристофер Колумбо на Европејците им подарил пуканки кон крајот на 15 век. Првите пуканки се направени токму како што ги подготвуваме во куќата денес, околу 1880 година, а првата машина за пуканки ја измислил Чарлс Креторс, во Чикаго, во 1885 година.

 

 

Интересни факти за пуканки:

– Пуканките прво беа забранети во кината. Кога уличните продавачи нуделе пуканки пред киното, сопствениците на киното прво се налутиле бидејќи мислеле дека пуканки ќе го одвлечат вниманието на луѓето од филмот.

– Се верува дека племето на Индијанците Вампаноаг ги запознало американските колонизатори со пуканки.

Loading...

– Индиските племиња особено сакале пуканки, некои дури правеле украси за глава и ги ставале во супи, додека другите племиња верувале дека во секое зрно пуканки има дух кој инаку не ги вознемирува луѓето, но ако неговиот дом, зрно пченка, исто така. жешко, духот станува се повеќе и повеќе лут додека конечно не никне како пуканки.

 

 

– Кристофер Колумбо донел пуканки во Европа на крајот на 15 век.

– Првата машина за правење пуканки во големи размери ја измислил Чарлс Креторс во Чикаго далечната 1885 година. Компанијата што тој ја основал работи и денес и сè уште произведува машини за пуканки.