Светот наскоро останува без чоколадо

Сподели со своите пријатели

Експертите стравуваат дека светот би можел да остане без чоколадо во следните 40 години, затоа што какаото има се поголеми проблеми со климатските промени и се бори за опстанок.

Какаото многу зависи од климатските услови, но успева само во подрачја 20 степени јужно и северно од Екваторот. Му одговара тропска клима со доста влага и без директно изложување на сонце.

Обожавате чоколадо? Него го произведуваат деца робови (фото)

Loading...

Меѓутоа, очекуваниот порст на температурата во иднина, среде глобалното затоплување, би можело во следните 30 години да ги уништи условите потребни за одгледување на какото, а со тоа и индустријата за чоколадо, соопштила американската Управа за океани и атмосфера.

 

 

Доколку таквото сценарио се реализира, одгледувачите ќе мора да започнат да бараат нови подрачје за одгледување на какото, најверојатно на поголеми надморски височини.

Даг Хокингс, од британската консулатнска куќа „Hardman Agribusiness“ наведува дека дополнителен проблем е тоа што се поголем дел од какаото го произведуваат сиромашни семејства, кои не можат да си дозволат ѓубриво и пстициди и за кои не е сигурно како би се снашле да мораат да започнат да го селат производството.

– Над 90 отсто од светското производство доаѓа од мали градини и фрами со слаба примена на технолошки мерки. Сите индикатори покажуваат дека во наредниот период би можеле да имаме дефицит од 100.000 тони чоколадо годишно, истакнува Хокинс.