Обожавате чоколадо? Него го произведуваат деца робови (фото)

Сподели со своите пријатели

Против неколку компании се поднесени тужби поради лажно рекламирање, затоа што не откриваат дека се ослонуваат на работата на деца робови во текот на производството на чоколадо.

Loading...

Сигурно ја обожавате, но дали некогаш сте се запрашале кој вложува време, работа и труд во производството на чоколадите?

Имено во медиумите одека судстка тужба која е поднесена против познати произведувачи на чоколади дека свесно искористуваат дека како работници во Африка.

Така на пример, школото Милтон Херши во Пенсилванија е една од најбогатите образовни институции во светот каде се доделени 30% од заработката на компанијата Милтон С. Херши. Таа е основата во 1909 година како сиротиште за бели деца.

Branje-kakaa-deca-beru-kakao-1-620x350

Фактот дека тука учат 2000 ученици е сташна тајна – какаото кој е основна состојка на секоја чоколада ја берат децата работници во Западна Африка.

Најголемите и најпрофитабилните американски прехрамбени конгломерати не би требало да толерираат арбота на деца, а уште помалку работа на деца робови, било каде во рамките на ланец на набавка – пишува во тужбата.

Оваа тужба е нов пристап кон стар проблем. Длабоки и мрачни тајни во идустријата за чоколадо.

Пред 15 години се појавија првит еоптужби околу робовската работа на децата во рамките на оваа индустрија и истите предизвикаа гневни реакции кај американската јавност.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.