Студијата покажа кои миленици се подложни на корона, кучиња или мачки

Сподели со своите пријатели

Антитела се регистрирани кај осум проценти од испитаните мачки и кај помалку од 1 процент од кучињата.

Loading...

Домашните мачки се поподложни на вирусот корона отколку кучињата, покажува најновата студија. Истражувачи од Универзитетот во Минесота ја испитале преваленцата на САРС-КоВ-2 кај најпопуларните миленичиња – кучиња и мачки и заклучиле дека дури осум проценти од мачките имаат антитела кон вирусот, што укажува на тоа дека тие биле веројатно заразени, пренесува Дејли Меил.

Од друга страна, помалку од еден процент од кучињата имале антитела, што значи дека тие се помалку подложни на вирусот отколку крзнените убавици.

 

 

Хин Ли, коавтор на студијата, вели дека ова откритие може да има големо значење за здравјето на луѓето и нивните миленици.

Студијата испита примероци од крв од 239 мачки и 510 кучиња, во периодот од април до јуни 2020 година.

Loading...

Два нови серолошки теста треба да покажат присуство на антитела, што укажува на тоа дека животното претходно се заразило со вирусот. Тестовите покажаа дека дури 8 проценти од мачките имаат антитела, а истото е регистрирано кај помалку од 1 процент од кучињата.

„Резултатите ќе помогнат да се разјасни преваленцата на пренесување на овој коронавирус кај домашните миленици и нивните сопственици“, рече Џинг Лианг, коавтор на студијата.

Тим научници сега проучува собирање на податоци во другите месеци од 2020 година, кога беше забележан врв на бројот на пациенти ширум светот. Оваа студија е објавена кратко време по холандската студија, која покажува дека вирусот корона е чест кај домашните миленици, ако нивните сопственици имаат корона.

 

 

Научниците зеле 310 брисеви од домашни миленици во 196 домаќинства каде барем едно лице имало коронарна срцева болест.

Шест мачки и седум кучиња имале позитивен тест за PCR, додека други 54 биле регистрирани антитела.

Loading...

Сопствениците кои пренесуваат Ковид-19 на домашни миленици претставуваат „занемарлив ризик за јавното здравје“, истакнуваат истражувачите, но наведуваат дека постои можност тие да станат „резервоар“ и повторно да го пренесат на луѓето откако вирусот ќе го напушти човекот популација.

 


Leave a Reply