Стразбур: Затворите во Италија се пренатрупани и полни со насилство

Сподели со своите пријатели

Комитетот против тортура на Советот на Европа (КПТ) денеска објави извештај за својата периодична посета на Италија во 2022 година, во кој се наведува дека затворите во таа земја се преполни, дека во нив има многу насилство и побара посебни мерки. за жени и трансродови лица.

Loading...

Извештајот е направен врз основа на посетата на делегацијата на КПТ на четири затвори во Италија во март и април 2022 година, пренесува Анса.

Како што е констатирано, главен проблем е пренатрупаноста на затворите, односно се утврди дека работеле со 114 отсто од својот службен капацитет, што е 50.863 места.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ХОРОР ВО ФРАНЦИЈА: Маж избодел деца на игралиште

Во него се вели дека справувањето со пренатрупаноста бара поширока кохерентна стратегија, која ги опфаќа и приемот во затворот и ослободувањето, за да се осигура дека затворот е навистина последно средство.

КПТ, исто така, доби бројни извештаи за насилство и заплашување меѓу затворениците во посетените затвори, поради што во извештајот беше наведено дека италијанските власти треба да воспостават сеопфатна стратегија за спречување на такво насилство и заплашување преку, меѓу другото, промовирање на вистински динамичен безбедносен пристап.

Беа примени и неколку наводи за лошо постапување со затворениците од страна на персоналот, што доведе до тоа КПТ да им препорача на италијанските власти да обезбедат подобрена обука за персоналот за употреба на безбедни методи на контрола и ограничување, особено за затворениците со тенденција да се самоповредуваат и со ментални нарушувања.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  УНИЦЕФ: 300 деца спасени од сиропиталиште во Судан, 71 починале

Во однос на жените во затвор, беше препорачано италијанските власти да преземат активни чекори за развој на родово специфичен пристап, поточно за подобрување на материјалните услови во посетените затвори, а исто така постои потреба да се развие јасна политика за однесувањето на трансродовите лица во затвор.

КПТ откри дека трансродовите жени што ги сретнал во затвор честопати биле сместени во машки крила каде што нивните специфични потреби не биле задоволени.

Loading...