Столтенберг: Очекувам дека земјите-членки ќе ги зголемат трошоците за одбрана

Сподели со своите пријатели

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг очекува земјите-членки на алијансата да ја зголемат целта на трошоците за одбраната, кои во моментов изнесуваат 2 отсто од БДП, кога ќе се сретнат на самитот во Вилнус во јули, изјави тој за германскиот весник Ди Велт.

Loading...

Целта за сите земји-членки на НАТО е годишно да инвестираат 2 отсто од својот БДП во одбраната.

Земјите-членки на НАТО се обврзаа во 2014 година да ги зголемат одбранбените распределби од најмалку 2 отсто од БДП до 2024 година и најмалку 20 отсто од буџетот за одбрана за опремата на вооружените сили.

„Претпоставувам дека ќе има нова цел за трошоците за одбраната кога ќе се сретнеме на самитот на НАТО во Вилнус во јули оваа година“, изјави Столтенберг за Велт.

„Целта од два проценти беше за една деценија, така што до 2024 година, па сега треба да ја ажурираме. Столтенберг рече дека се уште не може да каже за што ќе се договорат земјите-членки. Но, претпоставувам дека тоа ќе биде поамбициозна цел од претходно, бидејќи сите гледаат дека треба да инвестираме повеќе“, додаде тој.

Од руската инвазија на Украина во февруари минатата година, многу сојузници ги зголемија своите воени трошоци.