Србија воена сила во регионот, а еве каде сме ние!

Сподели со своите пријатели

Според извештајот на американскиот сајт „Global Firepower“, кој ја оценува воената сила на земјите, Србија е на 58. место од 145 земји на листата, и е најмоќна во регионот.

Loading...

Како што е наведено на веб-страницата Globalfirepower, повеќе од 60 индивидуални фактори, како што се бројот на воени единици, финансиите, логистичките способности и географијата, се користат за креирање на рангирањето.

Кога станува збор за регионот, Хрватска е на 69. место, Словенија на 86. место, а Македонија на 108. Место

Црна Гора е на 128. и Босна и Херцеговина на 133, додекаКосово е на 134 место на листата.

Романија е на 47., Унгарија на 54., Бугарија на 59. и Албанија на 91. место.

Топ 10 земји на листата се САД, Русија, Кина, Индија, Велика Британија, Јужна Кореја, Пакистан, Јапонија, Франција и Италија.