10.09.2019 00:37

Србија месечно ја напуштаат над 4.000 луѓе

Facebook Twitter Google+

Неодамна објавените податоци од Европскиот завод за статистика покажуваат дека повеќе од 4.000 луѓе ја напуштаат Србија секој месец, а дури 51.000 годишно.

Повеќето од оние што ја напуштаат земјата се млади. „Одливот на мозоци“ е растечки феномен, а државата, од своја страна, сè уште е во „фаза на преговори“ за тоа со какви мерки треба да се спречи ваквото заминување.

Loading...

Друга студија, од страна на Фондацијата Фридрих Еберт, покажува дека младите луѓе продолжуваат да ги цитираат економските причини како причина за напуштање на земјата, но дека една од поприсутните причини е неодамна „песимистичен поглед на иднината на српското општество“.

Во таа студија се наведува дека некои конкретни мерки на државата би биле можности за професионален развој преку програми кофинансирани или доделени од државата, поддршка за размена и соработка со колегите во странство, подобар пристап до високо образование и обука за млади од социјално загрозени групи, заштита на еднаквост во образование и работа, поголема помош од владата за вработување и независност од основните семејства.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments