Спектакуларната фотографија од Уран снимена со телескопот Џејмс Веб (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Уран и неговите прстени беа снимени со исклучителни детали, заедно со облаците и поларната капа, благодарение на телескопот Џејмс Веб на НАСА (JWST).

Loading...

Прстените на Уран обично тешко се гледаат со повеќето телескопи бидејќи темните карпи и прашина што ги сочинуваат рефлектираат малку сончева светлина.

Досега, само два телескопа директно ги снимиле прстените, едниот на вселенското летало Војаџер 2 за време на прелет во 1986 година, а другиот на опсерваторијата Кек Земја на Хаваи.

Сепак, инфрацрвените сензори на JWST, кои го фатија Уран на две различни бранови должини, се доволно чувствителни за да ги сликаат овие скриени прстени.

На сликата направена од телескопот на НАСА, на новата слика се видливи 11 прстени, но уште два познати прстени подалеку беа премногу слаби за да се видат.

 

 

Loading...

JWST во моментов подетално го следи Уран, а астрономите се надеваат дека ќе видат уште повеќе атмосферски карактеристики на планетата и нејзините последни два прстени.

Снимањето на Уран во инфрацрвена светлина, исто така, покажува делови од неговата површина и турбулентна атмосфера што не можеше да се видат претходно, како што е голема, светла точка во центарот на северната поларна капа на планетата, која е видлива кога е насочена кон сонцето во текот на летото на планетата период, како и облак кон работ на поларната капа и друг кон левиот дел на планетата, поврзан со силни бури во нејзината атмосфера.

Тие бури и поларната капа се случуваат затоа што Уран ротира под прав агол во однос на својата орбита околу Сонцето, ставајќи го во продолжена сончева светлина и темнина.

Бидејќи е толку далеку од Сонцето, потребни се 84 години за да орбитира околу него, што значи дека светлиот бел северен пол на оваа слика бил темен кога Војаџер 2 го посетил Уран во 1980-тите.