SpaceX лансираше уште 60 Starlink сателити (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

SpaceX ја започна својата трета сателитска серија Starlink на 6-ти јануари, а заинтересираните исто така ќе можат да ги следат на патот кон нивната крајна дестинација.

Loading...

И во третата серија има 60 сателити, кои со помош на ракетата Falcon 9 се упатуваат кон вселената од Кејп Канаверал, Флорида и треба да запрат 290 километри од Земјата.

Првите две серии беа лансирани во мај и ноември 2019 година, а „SpaceX“ планира да испрати вкупно 12.000 сателити во орбитата на Земјата во текот на следните пет години, што ќе послужи како таканаречена „соѕвездие“ на сателитите кои ќе нудат невидени перформанси на интернет.

Најголем проблем е што компанијата ќе мора да лансира голем број на сателити секој месец во наредните пет години, а за да го достигнат ветениот број, сателитите, како и сите други системи, ќе треба да се справат со неуспесите што компанијата ќе треба да се реши во рекордно време.

Некои експерти посочуваат дека SpaceX ќе западне во магичен круг, објаснувајќи дека на секои пет години ќе треба да лансираат огромен број сателити за да функционира системот.

Ракетата Falcon 9 е лансирана од Кејп Канаверал, Флорида, на 23 мај и ги однесе со себе првите 60 сателити „Starlink“.

Еден час по лансирањето, сателитите се пуштени на надморска височина 440 км, а сè уште не е јасно колку долго ќе останат во орбитата и на кое растојание од Земјата.

Еден сателит тежи 227 килограми, секој може да го следи движењето на вселенските остатоци за да избегне судир на време.

Loading...

Сателитското мега соѕвездие „Starlink“ е сериозна работа, што може да се разбере ако се знае дека во моментот само две илјади сателити кои орбитираат околу Земјата и дека „само“ девет илјади летала испрати човештвото во вселената од првата вселенска мисија.

Вкупниот број на сателити „Starlink“ на крајот би можел да ја надмине целата историја на истражување на вселената, а „SpaceX“ работи да направи најголем број на сателити помалку да влијаат на Земјата и набљудувањето на ноќното небо, бидејќи астрономите веќе истакнаа бројни проблеми до кои би можело да дојде во блиска иднина.


Leave a Reply