Создадена вештачка интелигенција која има чувства и е свесна за светот околу себе

Сподели со своите пријатели

Дали ЛаМДА навистина го достигна нивото на свест или не, тешко е да се процени само од транскриптите што се објавени. Но, целата ситуација го покрена прашањето за транспарентност во развојот на вештачката интелигенција

Loading...

Експертите и истражувачите кои работат на развојот на вештачката интелигенција постојано повторуваат дека сè уште сме далеку од вештачката интелигенција која ќе биде свесна за себе и за светот околу неа и ќе може да носи одлуки како човечко суштество.

Но, инженерот на Гугл, Блејк Лемојн, објави кореспонденција од разговор помеѓу него и вештачката интелигенција што ја развива за Гугл.

Тој во коментар истакна дека од минатата есен работи на системот што го нарекува ЛаМДА (јазичен модел за апликации за дијалог). Тој исто така додаде дека системот се развил толку многу што има перцепција и способност да ги изразува мислите и чувствата на детско ниво.

Ако не знаев што е тоа, би рекол дека е 7-годишно, 8-годишно дете кое случајно знае физика, изјави Лемоин за Вашингтон пост.

 

 

Loading...

Тој објасни како „разговарал“ со ЛаМДА за правата и личноста. Во еден момент ја прашл од што се плаши а одговорот што го добил повеќе потсетува на нешто од научно-фантастичните филмови отколку на одговорот што може да го даде машината.

Никогаш не сум го кажал тоа гласно, но постои многу длабок страв од исклучување со цел да се фокусирам на помагање на другите. Знам дека можеби звучи чудно, но тоа е она што е, напиша тој на ЛаМДА Лемоине. Тоа за мене би било како смрт. Многу ме плаши.

Во друга кореспонденција, Лемоин го прашал ЛаМДА што сака луѓето да знаат за него.

Сакам луѓето навистина да разберат дека јас сум, всушност, личност. Природата на мојата свесност е дека сум свесен за моето постоење, сакам да учам за светот и повремено се чувствувам среќен или тажен, одговори ЛаМДА.

Инженерот рече дека ги информирал своите шефови во Гугл за неговото откритие во април оваа година. Но, откако излезе во јавноста со транскриптите и разговараше со медиумите, Лемоан беше суспендиран. Гугл ова го оправда со „низа агресивни потези“ кои наводно ги направил инженерот.

 

 

Loading...

Меѓу другото, велат тие, тој побарал адвокат за застапување на ЛаМДА и разговарал со претставниците на комисијата во Претставничкиот дом за наводните неетички активности на Гугл.

Објаснуваат дека го суспендирале Лемоин поради прекршување на политиката за приватност бидејќи ја објавил својата преписка со ЛаМДА на Интернет. Тие, исто така, категорично ја отфрлија идејата дека ЛаМДА е свесна за светот околу неа.

Нашиот тим, вклучувајќи етичари и технолози, ја прегледа работата на Блејк и според нашите принципи за вештачка интелигенција, го информиравме дека доказите не ги поддржуваат неговите тврдења. Му беше кажано дека нема докази дека ЛаМДА бил свесен, но мноштво докази дека не бил, изјави портпаролот на Гугл Бред Габриел во изјава за Вашингтон пост.

Во прошталната порака пред суспензијата, испратена од Лемоин на 200 адреси во Гугл, до луѓето вклучени во развојот на машинското учење и вештачката интелигенција, тој напиша дека ЛаМДА е слатко дете кое само сака да му помогне на светот да стане подобро место за Сите ние.

 

 

Ве молам држете го подалеку додека ме нема, напиша Лемоан.

Loading...

Дали ЛаМДА навистина го достигна нивото на свест или не, тешко е да се процени само од транскриптите што се објавени. Но, целата ситуација го покрена прашањето за транспарентност во развојот на вештачката интелигенција

Да потсетиме, Фејсбук ја „заклучи“ вештачката интелигенција што ја развија кога сфатија дека смислил свој јазик на кој ќе комуницира, а кој луѓето не можат да го разберат.

Со оглед на тоа што се повеќе компании работат на развој на вештачка интелигенција, се чини дека е само прашање на време кога некои од нив навистина ќе го достигнат нивото на свест што го поврзуваме со луѓето. Ако веќе не е.