Совети за родителите од 50те години кои вредат и денес

Сподели со своите пријатели

Светот и луѓето се променија од 1950-тите. Сепак, можно е да се најдат неколку мудри совети што се корисни и денес.

Loading...

Воспитувањето дете во 50-тите години на минатиот век било суштински различно од денешното. Но, кога ќе погледнете неколку совети за родителите што можеле да се слушнат тогаш, можеби ќе се изненадите што некои слични работи што родителите ги следат и денес.

Работи кои генетски ги наследуваме од родителите

Еве неколку интересни совети за родителство од пред 70 години, кои вреди да се усвојат.

Нека вашето дете има редовна рутина за спиење

Секој знае колку е доволно важен сонот, особено за децата кои растат. Многу промени се случуваат во сонот, затоа редовната рутина е многу важна. Обидете се да направите распоред за спиење што вашето дете ќе го следи секој ден.

Води грижа за себе

Да, на децата треба да им се смени пелената, да ги храните, да се бањаат и да се забавуваат, но времето е исто така важно за родителите. Кога вашето дете спие, одвојте време за себе. Може да дремнете, да се истуширате или да започнете да читате книга.

Loading...

Поголемиот дел од гените ги наследуваме од бабата, а не од родителите

Бидете родители на вашето дете, а не пријател

Јасно е дека секој родител го сака своето дете, но понекогаш не треба да бидете „кул“ и да се обидете да го натерате вашето дете да ве прифати како негов пријател.

Ова може да значи дека детето ќе се обиде да направи некои работи што вие како родител не треба да му ги дозволите.

Родителите се бореле да бидат родители во 50-тите години на минатиот век и не се грижеле да станат пријатели со своите деца. Ова е совет што вреди да се усвои и денес и да ги поддржува децата и да ги води на вистинскиот пат, пишува moms.com.

Како караницата на родителите им штети на децата?

Учете го на бонтон

Децата треба да ги научат правилата на однесување. Тоа значи дека тие мора да знаат да кажат благодарам, молам, повели и прости. Тие мора да ги почитуваат постарите лица, особено членовите на семејството.

Loading...

Експертите советуваат да ги учите децата уште од рана возраст дека е пристојно да се покрива устата кога киваат и/или кашлаат.

Оставете го да греши

Во педесеттите години од минатиот век, многу родители им дозволувале на своите деца да прават грешки и да научат важни лекции од нив.

Совет за родителите: Зборувајте им на децата за емпатијата

Овој совет и денес е ценет бидејќи ќе му овозможи на детето да се грижи за себе. Тоа е добар начин децата да градат самодоверба. Кога ќе направат грешка, не ги казнувајте, туку разговарајте со нив како следниот пат успешно да ја надминат дадената ситуација.

Не дозволувајте му да биде пребирливо

Никој нема да го остави детето да гладува, но детето понекогаш треба да биде во искушение да проба јадење што не му се допаѓа.

Обидете се да му објасните на детето дека ова е ручекот за денес. Ако одбие, кажете му дека не мора да јаде, но понудете му го истото подоцна.

Loading...

Како ситните лаги кои родителите ги кажуваат влијаат врз децата?

Бидете едноставни

Во денешно време, тешко е да се одолее на желбите на децата. Сè е на располагање, но на тој начин ќе го разгалите вашето дете. Не претерувајте со играчки и ограничете го времето што вашето дете го поминува пред екраните.