Сообраќајот во Панамскиот канал полека се нормализира

Сподели со своите пријатели

Администрацијата на Панамскиот канал најави дека од средината на мај значително ќе го зголеми бројот на резервации за транзит на бродови поради прогнозите за олеснување на сушата, која значително го намали транзитот во изминатите две години.

Loading...

Од 7 до 15 мај низ каналот дневно ќе минуваат по 24 брода, а од 16 мај 31 брод, соопшти управата.

Во јуни ќе отворат можност за дополнителни резервации за Неопанамакс и ќе додадат уште еден брод за транзит низ главниот канал.

Управата одлуката ја образложува со смирувањето на сушата, што беше видливо и во проценките за нивото на водата во вештачкото езеро, акумулацијата за полнење на каналот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Поранешен градоначалник на Јужна Дакота обвинет за тројно убиство

Транзитот на бродови се намалува веќе две години поради сушата

Во 2023 година тие во неколку наврати го намалија транзитот, а во јануари годинава беше за 42 отсто помалку отколку во најфреквентниот месец минатата година, покажуваат податоците на УНКТАД.

Транзитот на бродови се намалува веќе две години поради сушата, истакна УНКТАД, потсетувајќи дека долгорочните нарушувања во транзитот, особено во контејнерскиот транспорт, може директно да ги загрозат синџирите на снабдување.

Ова, пак, може да доведе до доцнење на пратката и повисоки трошоци и инфлација на горивото, нагласуваат тие.

Знаците за закрепнување на сообраќајот низ Панамскиот канал се појавија во март кога властите првпат почнаа да добиваат повеќе резервации.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Поранешен градоначалник на Јужна Дакота обвинет за тројно убиство