Sony досега има продадено над 46,6 милиони PS5 конзоли

Сподели со своите пријатели

Sony имаше исклучително успешен квартал кога станува збор за продажбата на PlayStation 5 конзолите.

Loading...

Компанијата продаде 4,9 милиони PS5 единици во вториот финансиски квартал кој заврши на 30 септември.

Со тоа вкупниот број на продадени конзоли достигна 46,6 милиони.

Компанијата продаде 1,6 милиони единици повеќе отколку во истиот период во 2022 година.

Важно е да се напомене дека Sony не може да ја задоволи побарувачката за конзолата долго време поради проблеми со синџирот на снабдување што ја мачат технолошката индустрија.

Сепак, компанијата конечно успеа да го зголеми производството минатата година, откако недостигот се намали.

До јули 2023 година, компанијата продаде повеќе од 40 милиони PS5 конзоли откако моделот беше објавен во ноември 2020 година.

За да ја постигне целта да продаде 25 милиони PS5 единици за оваа фискална година, Sony ќе треба да продаде уште 16,8 милиони единици. Тоа е навистина огромна бројка.

Loading...

Компанијата продаде само 19,1 милиони PS5 конзоли во целата фискална 2022 година.

Претседателот на Sony, Хироки Тотоки, верува дека ова е цел што компанијата „може многу лесно да ја постигне“.

Компанијата веројатно очекува зголемување на продажбата кога ќе се појават помалите модели на конзолата PS5, точно на време за празничната еуфорија.

Покрај продажбата на хардвер, Sony објави и дека продал 67,6 милиони игри во вториот квартал.

Сепак, само 4,7 милиони беа игри произведени и објавени од Sony или неговите филијали.

Сепак, многу посилни резултати од продажбата на игри се очекуваат следниот квартал бидејќи Marvel’s Spider-Man 2 продаде 5 милиони копии во првите 11 дена, надминувајќи го својот претходник кој продаде 9 милиони копии за 80 дена.