Солзи во очите на еден далтонист откако првпат ги препозна боите (видео)

Сподели со своите пријатели

Далтонизмот, болест која го попречува окото да ги препознава боите, обично се смета за слепило на бои.

Loading...

Далтонизмот го добил името по англискиот физичар и хемичар Џон Далтон (17661844) кој прв ја проучувал оваа болест бидејќи самиот страдал од неа.

Човечката мрежница содржи три типа клетки што апсорбираат светлина во рзлични делови од спектрумот. Отсуството на овие типови предизвикува далтонизам за црвена, зелена и сина боја. Далтонизам е рецесивна карактеристика поврзана со полот , која е 20 пати повообичаена кај мажите отколку кај жените.

Но, тоа што охрабрува е новиот изум на Енхрома наочари со помош на кои, далтонистите ќе можат да ги препознаваат боите како сите луѓе со нормален вид.

Еве како еден далтонист ја доживеа првата средба со боите,  и како низ солзи покажа колку е радосен што конечно може да го види зајдисонцето и сите бои на цветовите и зеленилото.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.