Црвеното вино помага да се заштити од штетните бактерии како што се ешерихија коли и листерија, покажа американско истражување од Универзитетот во Мисури. Во исто време, ги уништува и ги спречува да се репродуцираат.
Од сите вина, „каберне“, „мерлот“ и „пино ноар“ се покажаа најефикасни, изјави професор д-р Азлин Мустафа, водач на стручен тим истражувачи.
Состојките во кожата на грозјето му помагаат на растението да се одбрани од разни болести, а кога ќе стигнат до виното, на ист начин ги штитат луѓето од бактерии. Ефектот е ист дури и кога е разреден, пишува порталот Thing of Taste.
Сепак, не треба да претерувате со вино. Доволно е жените да пијат по една чаша црвено вино на ден, а мажите по две – истакнува д-р Мустафа.