Со денови имала главоболки, а лекарите од мозокот и извадиле огромни јајца

Сподели со своите пријатели

Јадира Ростро, првите главоболки ги почувствувала пред девет месеци, а кога лекарите октриле што ги предизвикува останале во шок.

Loading...

По првите главоболки состојбата се повеќе и се влошувала, па така таа не можела веќе да издржи и одлучила да побара лекарска помош. Лекарите во главата на оваа девојка пронашле паразит, поради што таа завршила на операција.

Лекарите претпоставиле дека Јадира собрала јајца од пантличари пред две години кога патувала во Мексико. Пантличарата често се јавува во храна која е контаминирана со фекалии, а кај повеќето луѓе, јајцата излегуваат од организмот во рок од седум дена. Во случајот со Јадрина јајцата навлегле во нејзиниот крвоток, а потоа и во мозокот.

  • Изгледаа како вистински големи јајца, имаа проѕирна вреќичка, а внатре имаше и мала пантличара – вели неврохиругот Ричар Мејарт.

Јадира е оперирана, пантличарата е извадена од нејзиниот мозок, а лекарите очекуваат нејзино целосно закрепнување наскоро.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.