Случајно откритие: Пронајден нов вид змија со големина на пенкало

Сподели со своите пријатели

Понекогаш повторно гледање на работи за кои сме мислеле дека ги знаеме, можат да доведат до неверојатни откритија.

Loading...

Ова се случило кога Џеф Вајнел, дипломиран истражувач на Институтот за биодиверзитет на Универзитетот во Канзас, открил дека три примероци змии зачувани во колекцијата на биодиверзитет на институтот, пронајдени во мисии на територијата помеѓу 2006 и 2012 година, биле единствените познати членови на новата раса змија наречена Левитониус и нов вид змија, наречен Левитониус мирус.

Наодите на Вајнел и неговите колеги, засновани на методи кои вклучуваат ДНК анализа и КТ скенирање, беа објавени во средата во списанието Копеја, пишува Си-Ен-Ен.

Новооткриената левитонис мирус, позната и како змија џуџеста вајра, потекнува од островите Самар и Лејте на Филипините, исклучително биодиверзиски архипелаг, кој вклучува најмалку 112 видови копнени змии.

Според студијата, оваа змија има помалку пршлени од кој било вид змија во светот, има долг и тесен череп во однос на нејзината големина, објасни Вајнел во интервју за Си-Ен-Ен. Веројатно е дека нивната исхрана се базира на црви.

Првично, Вајнел бил заинтересиран да дознае повеќе за група змии наречени Псевдорабдион.

„Ја секвенционирав ДНК-то од еден куп примероци од таа група, и овој всушност беше погрешно идентификуван како член (Псевдорабдион)“, изјави Ванел за Си-Ен-Ен.

„Кога ги добив резултатите од ДНК, најпрво помислив дека тоа е само моја вина или контаминација на примероците“, рече Ванел.

Loading...

Понатамошната анализа на скалите на змии и КТ-скеновите, осветлувајќи ја нивната структура на коските, открило дека Вајнел налетал на нешто ново.

Змијата е опишана како „минијатуризиран“ род и вид, многу помал од нејзините најблиски роднини, рече Вајнел.

Додека Levitonius mirus достигнува максимум 6,7 сантиметри во должина, „големина на пенкалото“, рече тој, „најблиските роднини би можеле да бидат три до четири пати поголеми“.

„Тоа има многу последици, како намалување на бројот на коски, еден вид поедноставување на телото“, рече Вајнел.

„Минијатуризацијата не е забележана толку често, барем кај змиите“, рече тој.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *